_thermomix przepisy/ impreza/ przekąski

Łososiowe roladki z domowego topionego sera z kozieradką

łososiowe roladki z domowym serem topionym z kozieradką

Łososiowe roladki z domowego topionego sera z kozieradką

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Łososiowe roladki z domowego topionego sera z kozieradką. Idealne na imprezowy stół 🙂

Ingredients

  • 500 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 700 g twarogu, tłustego lub półtłustego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu, gęstej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kozieradki
  • 2 opakowania wędzonego łososia MOWI

Instructions

1

Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 7 min/90°C/obr. 2.

2

Do naczynia miksującego z ugotowanym mlekiem dodać twaróg, i ponownie podgrzewać 7 min/90°C/obr. 2.

3

Twaróg odsączyć i dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski.

4

Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2.

5

Dodać odsączony z serwatki twaróg, podgrzewać 6 min/90°C/obr. 2.

6

Dodać śmietanę, jajko, sól, sodę oczyszczoną, kozieradkę i, gotować 2 min/100°C/obr. 2. Przelać przez sitko i dokładnie odcisnąć. Przełożyć do sitka (lub koszyczka) i odstawić do ostudzenia.

7

Rozwinąć folię spożywczą zwtkłą lub aluminiową a na niej ułożyć plastry wędzonego łososia tak aby stykały się końcówkami i tworzyły prostokąt.

8

Ostudzony ser ułożyć wzdłóż dłuższego boku mniej więcej do połowy. Zawinąć delikatnie w rulonik zaczynając od boku z serem.

9

Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Kroić jak ostygnie.

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger