_thermomix przepisy/ ajvar/ Kuchnia Bułgarska/ przekąski/ sosy

Ljutenica albo lutenica – bułgarski ajvar

Ljutenica - bułgarski ajvar

Przepis na lutenicę spisywałam tuż przed sylwestrową północą w bułgarskim Bansko. Nic w tym nie było by dziwnego, gdyby nie fakt, że od Ukrainki i że nad ranem dziwowałam się nad ilościami. Wiadomo, grunt to odpowiednie proporcje ale gdzie ja pomieszczę w piekarniku i Thermomixie 15 kg papryki, 10 kg bakłażana i 5 kg pomidorów! 🙂

Lutenica (ljutenica), to gęsta pasta bałkańska, przypominająca znany Ajvar. Przyrzadza się ją pieczonych papryk i bakłażanu z dodatkiem pomidorów oraz czosnku. Przepis spisywałam w pamięci na chwilę przed sylwestrową północą w Bansko. Ilości w przepisie były również tradycyjne – w sumie 30 kg warzyw! Testowo zrobiłam z mniejszej ilości a i tak obdarowałam słoikami rodzinę i zabrałam lutenicę na imprezę.

Różnica między Ljutenica ajvarem w proporcjach oraz dodatkach. Lutenica jest słodka, gęstsza – często dodawany jest do niej kminek. U mnie nie do końca tak było – nie dusiłam warzyw a jedynie zmieliłam upieczone, jeśli dodałabym kminek – mąż pbchodziłby sos z daleka. 🙂

Ljutenica albo lutenica - bułgarski ajvar

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Prep Time: 15 min Cooking Time: 30 min Total Time: 45 min

Lutenica (ljutenica), to gęsta pasta bałkańska, przypominająca znany Ajvar. Przyrzadza się ją pieczonych papryk i bakłażanu z dodatkiem pomidorów oraz czosnku.

Ingredients

  • 1,2 kg papryki (tyle mi sie kupiło)
  • 800 g bakłażanku
  • 400 g pomidorów (akurat z puszki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 - 1,5 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 papryczka chilli
  • sól i czarny pieprz

Instructions

1

Papryki przeciąć i wyjąć gniazda nasenne. Bakłażana pokroić na 4 części.

2

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wszystkie warzywa, polać oliwą i posypać odrobiną solii piec przez 30 minut.

3

W tym czasie w Thermomixie posiekać czosnek i papryczkę chilli 5 sek / obr 6.

4

Dolać oliwy i dusić przez 3 min / obr 1.

5

Dodać upieczone warzywa (wiele osób obiera paprykę - ja miksowałam w całości).

6

Jeśli obieramy paprykę, warto po upieczeniu przełożyć je do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostawić je na 15 minut - będą łatwiej się obierać.

7

Do naczynia miksującego dodajemy upieczone warzywa i mielimy.

8

Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz ocet jabłkowy.

9

Miksujemy 10 sek / obr 7 do uzyskania półpłynnej konsystencji.

10

Ja robiłam ajvar na szybko, jesli chcemy uzyskać bardziej gęsty sos należy poddusić bez załozonej miarki.

You Might Also Like