_thermomix przepisy

Kurkuma – złoto w proszku

kurkuma

Kurkuma, czyli zmielone kłącze ostryżu długiego, nazywana również indyjskim szafranem lub złotą przyprawą, jest rośliną z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiana w wielu krajach o klimacie subtropikalnym. Medycyna ajurwedyjska, tradycyjny indyjski system leczenia, zaleca kurkumę przy różnych problemach ze zdrowiem, takich jak przewlekły ból i stany zapalne. Zachodnia medycyna już dawno rozpoczęła badania nad kurkumą jako środekiem przeciwbólowy i leczniczy.

Kurkuma – Co to jest?

Kurkuma (Curcuma longa L.), jest bardzo popularną przyprawą kuchni indyjskiej oraz lekiem w medycynie ajurwedyjskiej. Od dłuższego czasu znajduje coraz więcej zwolenników w Polsce. Nadaje potrawom piękny kolor, podkreśla smak i ma potężne moce zdrowotne. Składnikiem kurkumy odpowiedzialnym za jej właściwości prozdrowotne jest kurkumina.

Kurkuma – Właściwości lecznicze

Dlaczego tak dużo mówi się o kurkumie i jej właściwościach? Przede wszystkim ze względu na to, że kurkumina jest jednym z najsilniej działających związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i oczyszczającym. W mieszankach curry oprócz kurkumy jest zawsze czarny pieprz. Jego głównym składnikiem jest piperyna, która odgrywa również rolę w przyswajalności kurkuminy przez nasz organizm. W celu lepszego przyswojenia kurkuminy przez organizm zaleca się przyjmowanie jej razem z czarnym pieprzem oraz w obecności tłuszczu. W medycynie ajurwedyjskiej tradycyjnie stosowana do leczenia stanów zapalnych, chorób skóry, ran, dolegliwości trawiennych i chorób wątroby.

Przepyszny shot z kurkumy i imbiru

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kurkuma, czyli zmielone kłącze ostryżu długiego, nazywana również indyjskim szafranem lub złotą przyprawą, jest rośliną z rodziny imbirowatych.

Ingredients

  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub świeży starty
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • kilka kropel oleju, np. z czarnuszki

Instructions

1

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wypijać jeden shot rano na czczo.

Kurkuma – do czego dodawać?

Jak jeszcze wprowadzić kurkumę do naszej kuchni. Spróbuj dodawać ją do mieszanek przypraw (do zup, gulaszów czy mięs) lub do przyprawy do grilla. Świetnie sprawdza się w dressingach do sałatek z użyciem części dobrej jakości oleju lub oliwy, części octu, np. jabłkowy oraz przypraw w tym kurkumy. Do marynat przygotowywanych w domu zawsze dodawaj odrobinę kurkumy.

Kurkuma jest przyprawą, którą możemy wykorzystać do podkreślenia smaku jak i do nadania potrawie pięknego koloru. Dodatkowo jest bogata w różne substancje prozdrowotne. Warto po nią sięgnąć i stosować profilaktycznie – wystarczy wprowadzić ją do swojej kuchni do codziennego użycia i używać jej codziennie.

You Might Also Like