Kurczak w sosie majonezowo - śmietanowym
Ingredients
- 800 g wody
- 500 - 600 g piersi z kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 łyżka curry, mielonego
- 20 g oliwy z oliwek
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 liść laurowy, suszony
- ¼ łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g majonezu
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
Instructions
Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 250-300 g kurczaka. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 250-300 g kurczaka, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, 80 g wody, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
Dodać koncentrat pomidorowy, curry, sok z cytryny, liść laurowy, sól i pieprz, gotować 4 min/100°C/obrót wsteczny 1.
Dodać ugotowanego na parze kurczaka, majonez, śmietanę i rodzynki, gotować 1 min//100°C/obrót wsteczny 1.