_thermomix przepisy/ Co na obiad/ kurczak/ pomysł na obiad

Kurczak w sosie majonezowo – śmietanowym

Kurczak w sosie majonezowo - śmietanowym

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Ingredients

  • 800 g wody
  • 500 - 600 g piersi z kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 łyżka curry, mielonego
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 g majonezu
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Instructions

1

Do naczynia miksującego wlać wodę, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 250-300 g kurczaka. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 250-300 g kurczaka, gotować na parze 20-22 min/Varoma/obr. 4. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

2

Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, 80 g wody, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1.

3

Dodać koncentrat pomidorowy, curry, sok z cytryny, liść laurowy, sól i pieprz, gotować 4 min/100°C/obrót wsteczny 1.

4

Dodać ugotowanego na parze kurczaka, majonez, śmietanę i rodzynki, gotować 1 min//100°C/obrót wsteczny 1.

You Might Also Like