Kurczak generała Tso to amerykańskie danie z kurczaka z nutką chińskiego posmaku. Kawałki mięsne w pysznym słodko-pikantnym sosie.
Kurczak Generała Tso
Kurczak generała Tso to amerykańskie danie z kurczaka z nutką chińskiego posmaku. Kawałki mięsne w pysznym słodko-pikantnym sosie.
Ingredients
- kawałki kurczaka
- 500 g udek z kurczaka wyczyszczonych, bez skóry i kości, kawałki mięsa pokrojone na około 3 cm
- 1 jajko
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g wody
- 20 g sosu sojowego
- sos
- 60 g cebulki dymki biała część /bez zielonej/
- 15 g korzenia imbiru pokrojonego na małe kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10-20 g czerwonej papryczki chili pokrojonej na kawałki /bez nasion/
- 1/2 łyżeczki bulionu drobiowego /wykonanego w thermomixie/
- 200 g zimnej wody
- 30 g sosu sojoweo
- 10 g octu ryżowego
- 30 g cukru
- olej rzepakowy /do smażenia w głębokim tłuszczu/
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instructions
1
Stawiamy miskę na pokrywę naczynia miksującego. Następnie odważamy mięso z udek i odstawiamy na bok.
2
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę kukurydzianą dodajemy jajko, sos sojowy, wodę i mieszamy przez 10 sek obr. 4,Następnie mieszamy całość kopystka i ponownie włączamy na 10 sek obr.4. Powstałą masę przerzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy całość, aby wszystko się połączyło.
3
Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. na początek cebulkę dymkę wkładamy do naczynia miksującego. Dodajemy imbir, czosnek i papryczkę chili. Rozdrabniamy przez 3 sek obr. 8. Na koniec kopystką zgarniamy całość ze ścianek naczynia.
4
Do naczynia dodajemy bulion, wodę (150 g), sos sojowy, ocet i cukier. Zaczynamy teraz gotowanie w 100 st C, przez 7 minut, obr. 1.
5
Teraz na pokrywę naczynia miksującego stawiamy kubek, do którego odważamy pozostałą część wody (50 g ) i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.
6
Następnie przez otwór naczynia miksującego, podczas pracy thermomixu wlewamy stopniowo wodę ze skrobią ziemniaczaną. Czas 15 sekund, obr. 4. i gotujemy przez 2 minuty bez założonej miarki, w 100 st C obr. 2.
7
Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i na rozgrzany kładziemy obok siebie kawałki kurczaka. Smażymy około 3 minuty od czasu do czasu przesuwając i delikatnie mieszając, do uzyskania złocistego koloru kurczaka. Łyżką cedzakową odsączając część oleju kładziemy mięso na ręcznik papierowy.
8
Kawałki mięsne wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy kopystką.
9
Danie generała Tso jest gotowe. Doskonale smakuje z makaronem np. ryżowym lub ryżem.
Nutrition
-
500
Calories
-
23g
Carbohydrates
-
35g
Fat
-
25g
Protein
Kurczak Generała Tso
Kurczak generała Tso to amerykańskie danie z kurczaka z nutką chińskiego posmaku. Kawałki mięsne w pysznym słodko-pikantnym sosie.
Ingredients
- kawałki kurczaka
- 500 g udek z kurczaka wyczyszczonych, bez skóry i kości, kawałki mięsa pokrojone na około 3 cm
- 1 jajko
- 60 g mąki kukurydzianej
- 30 g wody
- 20 g sosu sojowego
- sos
- 60 g cebulki dymki biała część /bez zielonej/
- 15 g korzenia imbiru pokrojonego na małe kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10-20 g czerwonej papryczki chili pokrojonej na kawałki /bez nasion/
- 1/2 łyżeczki bulionu drobiowego /wykonanego w thermomixie/
- 200 g zimnej wody
- 30 g sosu sojoweo
- 10 g octu ryżowego
- 30 g cukru
- olej rzepakowy /do smażenia w głębokim tłuszczu/
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Instructions
Stawiamy miskę na pokrywę naczynia miksującego. Następnie odważamy mięso z udek i odstawiamy na bok.
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę kukurydzianą dodajemy jajko, sos sojowy, wodę i mieszamy przez 10 sek obr. 4,Następnie mieszamy całość kopystka i ponownie włączamy na 10 sek obr.4. Powstałą masę przerzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy całość, aby wszystko się połączyło.
Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. na początek cebulkę dymkę wkładamy do naczynia miksującego. Dodajemy imbir, czosnek i papryczkę chili. Rozdrabniamy przez 3 sek obr. 8. Na koniec kopystką zgarniamy całość ze ścianek naczynia.
Do naczynia dodajemy bulion, wodę (150 g), sos sojowy, ocet i cukier. Zaczynamy teraz gotowanie w 100 st C, przez 7 minut, obr. 1.
Teraz na pokrywę naczynia miksującego stawiamy kubek, do którego odważamy pozostałą część wody (50 g ) i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.
Następnie przez otwór naczynia miksującego, podczas pracy thermomixu wlewamy stopniowo wodę ze skrobią ziemniaczaną. Czas 15 sekund, obr. 4. i gotujemy przez 2 minuty bez założonej miarki, w 100 st C obr. 2.
Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i na rozgrzany kładziemy obok siebie kawałki kurczaka. Smażymy około 3 minuty od czasu do czasu przesuwając i delikatnie mieszając, do uzyskania złocistego koloru kurczaka. Łyżką cedzakową odsączając część oleju kładziemy mięso na ręcznik papierowy.
Kawałki mięsne wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy kopystką.
Danie generała Tso jest gotowe. Doskonale smakuje z makaronem np. ryżowym lub ryżem.
Nutrition
-
500 Calories
-
23g Carbohydrates
-
35g Fat
-
25g Protein
Krótka historia o kurczaku bez generała Tso
Czytałam, że kurczak generała Tso nie ma nic wspólnego z samym generałem ani… z kuchnią chińską. Danie zostało wymyślone przez w Nowym Jorku przez chińskiego emigranta z Hunanu Peng Jia w 1973 roku. Dlatego też danie to jest znane w Ameryce i tam też jest uważane za klasyka chińskiej/hunańskiej kuchni. W Chinach natomiast – kurczak generała Tso nie przypadł do gustu.
W 1990 roku Peng Jia otworzył restaurację w Changsha – w stolicy Hunanu ale nie odniosła sukcesu.





