_thermomix przepisy/ drugie danie/ obiad/ pomysł na obiad

Kurczak Generała Tso

kurczak generała TSO
Kurczak generała Tso to amerykańskie danie z kurczaka z nutką chińskiego posmaku. Kawałki mięsne w pysznym słodko-pikantnym sosie.

Kurczak Generała Tso

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 25 min Cooking Time: 40 min

Kurczak generała Tso to amerykańskie danie z kurczaka z nutką chińskiego posmaku. Kawałki mięsne w pysznym słodko-pikantnym sosie.

Ingredients

  • kawałki kurczaka
  • 500 g udek z kurczaka wyczyszczonych, bez skóry i kości, kawałki mięsa pokrojone na około 3 cm
  • 1 jajko
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 30 g wody
  • 20 g sosu sojowego
  • sos
  • 60 g cebulki dymki biała część /bez zielonej/
  • 15 g korzenia imbiru pokrojonego na małe kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-20 g czerwonej papryczki chili pokrojonej na kawałki /bez nasion/
  • 1/2 łyżeczki bulionu drobiowego /wykonanego w thermomixie/
  • 200 g zimnej wody
  • 30 g sosu sojoweo
  • 10 g octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • olej rzepakowy /do smażenia w głębokim tłuszczu/
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Instructions

1

Stawiamy miskę na pokrywę naczynia miksującego. Następnie odważamy mięso z udek i odstawiamy na bok.

2

Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę kukurydzianą dodajemy jajko, sos sojowy, wodę i mieszamy przez 10 sek obr. 4,Następnie mieszamy całość kopystka i ponownie włączamy na 10 sek obr.4. Powstałą masę przerzucamy do mięsa. Dokładnie mieszamy całość, aby wszystko się połączyło.

3

Zabieramy się teraz za przygotowanie sosu. na początek cebulkę dymkę wkładamy do naczynia miksującego. Dodajemy imbir, czosnek i papryczkę chili. Rozdrabniamy przez 3 sek obr. 8. Na koniec kopystką zgarniamy całość ze ścianek naczynia.

4

Do naczynia dodajemy bulion, wodę (150 g), sos sojowy, ocet i cukier. Zaczynamy teraz gotowanie w 100 st C, przez 7 minut, obr. 1.

5

Teraz na pokrywę naczynia miksującego stawiamy kubek, do którego odważamy pozostałą część wody (50 g ) i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.

6

Następnie przez otwór naczynia miksującego, podczas pracy thermomixu wlewamy stopniowo wodę ze skrobią ziemniaczaną. Czas 15 sekund, obr. 4. i gotujemy przez 2 minuty bez założonej miarki, w 100 st C obr. 2.

7

Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i na rozgrzany kładziemy obok siebie kawałki kurczaka. Smażymy około 3 minuty od czasu do czasu przesuwając i delikatnie mieszając, do uzyskania złocistego koloru kurczaka. Łyżką cedzakową odsączając część oleju kładziemy mięso na ręcznik papierowy.

8

Kawałki mięsne wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy kopystką.

9

Danie generała Tso jest gotowe. Doskonale smakuje z makaronem np. ryżowym lub ryżem.

Nutrition

  • 500 Calories
  • 23g Carbohydrates
  • 35g Fat
  • 25g Protein

Krótka historia o kurczaku bez generała Tso

Czytałam, że kurczak generała Tso nie ma nic wspólnego z samym generałem ani… z kuchnią chińską. Danie zostało wymyślone przez w Nowym Jorku przez chińskiego emigranta z Hunanu Peng Jia  w 1973 roku. Dlatego też danie to jest znane w Ameryce i tam też jest uważane za klasyka chińskiej/hunańskiej kuchni. W Chinach natomiast – kurczak generała Tso nie przypadł do gustu. W 1990 roku Peng Jia otworzył restaurację w Changsha – w stolicy Hunanu ale nie odniosła sukcesu.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger