Kurczak coco-nut w sosie z mleka kokosowego i z masłem orzechowym
Ingredients
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 g korzenia imbiru
- 450 g piersi kurczaka
- 30 g masła orzechowego
- 21 g masła klarowanego
- 12 g miodu
- 300 ml mleczka kokosowego
- 30 g orzeszków ziemnych
- 320 g pomidorków koktajlowych
- szczypta papryki chilli
- szczypta kurkumy
- 3 g kardamonu mielonego
- 3 g cynamonu
- 3 g soli
- 6 g gram masala
- 12 g świeżej kolendry
Instructions
1
Czosnek i imbir obrać, przełożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 3s/obr.7.
2
Dodać cebulę, rozdrobnić 3 s. / obr. 5.
3
Dodać masło klarowane. Dusić 4 min. /120℃/ obr. 1
4
Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, pomidory pokrojone w ćwiartki, mleko kokosowe, masło orzechowe, chili, garam masale, cynamon, kardamon, sól i dusić 10 min. /100℃/ obr. wsteczne 0,5.
5
Dodać orzeszki ziemne, miód. Mieszać 1min/ obr. wsteczne 1
6
Doprawić do smaku, podawać posypane świeżą kolendrą.