Miał być krem z pora, ale okazało się że za mało kupiłam. Na szczęście znalazło się jeszcze nieco szparagów z ostatniego przepisu na Podpłomyk alzacki ze szparagami i co najważniejsze nic nie wybuchło ? Wyszło całkiem ciekawie.
Krem z pora, zielonych szparagów z serem feta
Krem z pora, zielonych szparagów z serem feta
Ingredients
- 1 ząbek czosnku
- 120 g cebuli
- 400 g pora
- 250 g zielonych szparagów dodawałam "na oko"
- 1 pęczek koperku
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g wody
- 300 g mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 20 g masla zrobiliśmy chwilę wcześniej w thermomixie ?
- 100 g sera feta
- szczypta papryki słodkiej
- pestek dyni do dekoracji
Instructions
Do naczynia wrzucamy cebulę, czosnek, pora oraz szparagi. Ustawiamy obr. 5 na 10 sekund i rozdrabniamy przy pomocy kopystki.
Zdejmujemy składniki ze ścianek i dusimy 5min/120st/obr.1
Dodajemy cukier oraz 600 gr wody i gotujemy przez 15 min/100st/obr.1
Miksujemy wszystkie składniki przez 1 minutę, stopniowo zwiększając obroty od 4 do 8.
Dodajemy mleko, przyprawy (sól i pieprz) i podgrzewamy jeszcze przez 2 min/90 st/obr.2
Odważamy ser. Ja dodałam większość do środka i ponownie zmiksowałam. W pierwotnym przepisie jest opcja jedynie ozdobienia serem. Mieszanka pora ze szparagami jednak wymieszała dodania sera do środka dla podkreślenia smaku.