Krem z pomidorów, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze
Krem z pomidorów, omlet ze szpinakiem i ratatouille na parze.
Ingredients
- 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 g białej bułki
- 200 g szpinaku, mrożonego
- 40 g oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g cebuli dymki
- 50 g marchewki
- 700 g pomidorów
- 1-2 liście bazylii
- 500 g wody
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego z Thermomixa
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g warzyw cukinia, bakłażan - 2-3 cm kawałki
- pieprz czarny
- 5-6 liści bazylii do dekoracji
- 60 g sera żółtego półtwardy (Cheddar, Emmentaler)
Instructions
Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 5s / obr.7. Przełożyć do innego naczynia.
W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek 5s / obr.5. Dolać 10 g oliwy i dusić 2 min / 120 st/ obr. 1.
Dodać pokrojoną na kawałki bułkę i dusić kolejne 5min.
W tym czasie wyłożyć papierem wkład Varomy w taki sposób, by boczne otwory nie zostały zakryte. W dolnej części Varomy poukładać uduszoną wcześniej bułkę.
Do naczynia miksującego wrzucić około 200 g szpinaku, oliwę, jajka oraz 1/2 łyżeczki soli a następnie wszystko rozdrobnić 30s / obr. 5. Powstałą masę przelać na górną część Varomy. Posypać wcześniej posiekanym serem, ustawić na nakładce Varomy.
W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę, marchewkę, pomidory i 1- 2 listki bazylii 5 sek / obr. 5.
Do naczynia wlać wodę, dorzucić kostkę bulionową oraz pół łyżeczki soli. Włożyć koszyczek. W koszyczku umieścić warzywa na ratatouille, nałożyć przystawkę Varoma i gotowac na parze 30 min/Varoma/obr.1.
Po tym czasie zdjąć przystawkę Varoma. Powstały szpinakowy omlet zawinąć w roladę. Warzywa z koszyczka przełożyć na półmisek, doprawić solą i pieprzem (ziołami prowansalskimi). Roladę po wystygnięciu pokroić w plastry. Po przelaniu zupy w miseczki, przyprawiać bułką z dolnej części Varomy.