Kotlety warzywne w sosie koperkowym
Kotlety warzywne w sosie koperkowym.
Ingredients
- Kotlety
- 150 g marchewki
- 200 g filetów z kurczaka
- 50 g celubi
- 70 g czerwonej papryki
- 150 g pieczarek
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżczki pieprzu czarnego
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 30 g bułki tartej
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków
- Sos koperkowy
- 10 g koperku
- 200 g kwaśnej śmietany, 18%
- 3-4 szczypty pieprzu czarnego
- 3 szczyty soli
Instructions
Kotleciki
W naczyniu miksującym rozdrobnić marchewkę 5 sek / obr. 5. Dodać pierś z kurczaka i rozdrobnić razem przez 10 sek / obr.6. Przełożyć do innej miski.
W naczyniu rozdrobnić cebulę i paprykę - 2 sek / obr. 5. Kopystką, zgarnąć składniki ze ścianek.
Dodać pieczarki - rozdrobnić 2 sek/ obr. 4. Ściągnąć składniki ze ścianek naczynia.
Dodać rozmaryn i przyprawy (sól i pieprz). Dusić bez założonej miarki przez 13 min / 120 / obr. 1.
Dodać rozdrobnioną marchewkę z piersią kurczaka, jajko, bułkę tartą, pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki pieprzu - wymieszać 15 sek / obr. 4.
Natłuścić dłonie i z uzyskanej masy formować kotleciki oraz układać je na przystawce Varoma
Do naczynia miksującego (opłukanego i wysuszonego), wlać wodę. Wstawić koszyczek z obranymi ziemniakami pokrojonymi na talarki. Nałożyć nakładkę Varoma i gotować na parze 20 minut / Varoma / obr. 1
Umyć i osuszyć naczynie miksujące 🙂
Sos
W naczyniu rozdrobnić koperek przez 2 sek / obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek.
Dodać śmietanę i przyprawy - wymieszać 5 sek / obr. 4. Zmiksować wszystko 5 sek / obr. 9.