_thermomix przepisy/ dynia/ kurki&dynia

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami włoskimi

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami. Idealne na wycieczkę lub do lunchboxa! Spróbuj!

Ingredients

  • 5 - 6 dużych łyżek dyniowej pulpy
  • 60 g orzechów włoskich
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g brązowego cukru / miodu / ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 360 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Instructions

1

Dynie kroimy na kawałki, układamy na blaszce, posypujemy solą i skraplamy oliwą. Dusimy w 200 st. około 20 min.

2

Orzechy lekko siekamy w Thermomixie 4 sek / obr. 5. Przekładamy do innej miski.

3

Po ostygnięciu obieramy dynię i mielimy w Thermomixie 20 sek / obr 10. Odkładamy do miseczki.

4

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

5

Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3.

6

Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.

7

Dodać rozdrobione orzechy oraz 5 -6 dużych łyżek pulpy dyniowej, wymieszać 30 s/obr. 2.

8

Jeśli nie wymieszało się dobrze wspomóc się kopystką. Jeśli kolor ciasteczek jest zbyt słaby można dodać jeszcze trochę pulpy.

9

Przy pomocy 2 łyżeczek z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej 10-12 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, podawać lub przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika.

You Might Also Like