Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami
Korzenne ciasteczka dyniowe z orzechami. Idealne na wycieczkę lub do lunchboxa! Spróbuj!
Ingredients
- 5 - 6 dużych łyżek dyniowej pulpy
- 60 g orzechów włoskich
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g brązowego cukru / miodu / ksylitolu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 360 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Instructions
Dynie kroimy na kawałki, układamy na blaszce, posypujemy solą i skraplamy oliwą. Dusimy w 200 st. około 20 min.
Orzechy lekko siekamy w Thermomixie 4 sek / obr. 5. Przekładamy do innej miski.
Po ostygnięciu obieramy dynię i mielimy w Thermomixie 20 sek / obr 10. Odkładamy do miseczki.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier brązowy, jajko i cukier waniliowy, wymieszać 2 min/obr. 3.
Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 40 s/obr. 4.
Dodać rozdrobione orzechy oraz 5 -6 dużych łyżek pulpy dyniowej, wymieszać 30 s/obr. 2.
Jeśli nie wymieszało się dobrze wspomóc się kopystką. Jeśli kolor ciasteczek jest zbyt słaby można dodać jeszcze trochę pulpy.
Przy pomocy 2 łyżeczek z ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia. Piec kolejno, jedną blachę po drugiej 10-12 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, podawać lub przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika.