_thermomix przepisy/ Co na śniadanie/ dżem/ konfitura

Kofitura jabłkowo-jeżynowa z imbirem i cynamonem (z małą ilością cukru)

konfitura jabłkowo-jeżynowa thermomix przepisy

Jeżyny obrodziły nam w tym roku. Mozemy więc sobie pozwolić na domową konfiturę jabłkowo-jeżynową z imbirem i cynamonem. Właśnie wróciliśmy z Maroko i nam się nieco kubki smakowe zmieniły ale cukru wystarczy. 🙂

Kofitura jabłkowo-jeżynowa z imbirem i cynamonem (z małą ilością cukru)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 10 (słoiczków)
Prep Time: 15 min Cooking Time: 1 h

Jeżyny obrodziły nam w tym roku. Mozemy więc sobie pozwolić na domową konfiturę jabłkowo-jeżynową z imbirem i cynamonem. Właśnie wróciliśmy z Maroko i nam się nieco kubki smakowe zmieniły ale cukru wystarczy. 🙂

Ingredients

  • 15 g imbiru, świeżego korzenia,
  • 1000 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  • 500 g jeżyn
  • 20 g cukru
  • 1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego

Instructions

1

Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2

Obrać 900-1000 g jabłek i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda. Dodać do naczynia, rozdrobnić 8 s/obr. 6.

3

Dodać 500 g jeżyn, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/obr. 2.

4

Dodać cukier, cynamon zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek lub w przyadku TM6 nakładkę - , podgrzać 30 min/95°C/obr. 2.

5

Ja zawartość rozdzieiłam po słoikach i rozdałam nam zostawiając w mieseczce. Jeśli ktoś chce zrobić na dłuższe przechowanie należy konfiturę przelać do suchych, wyparzonych słoików i zakręcić. Nastepie obrócić słoiki do góry dnem i pozostawić na 10 min. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Summary
recipe image
Recipe Name
Kofitura jabłkowo-jeżynowa z imbirem i cynamonem (z małą ilością cukru)
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger