Jeżyny obrodziły nam w tym roku. Mozemy więc sobie pozwolić na domową konfiturę jabłkowo-jeżynową z imbirem i cynamonem. Właśnie wróciliśmy z Maroko i nam się nieco kubki smakowe zmieniły ale cukru wystarczy. 🙂
Kofitura jabłkowo-jeżynowa z imbirem i cynamonem (z małą ilością cukru)
Jeżyny obrodziły nam w tym roku. Mozemy więc sobie pozwolić na domową konfiturę jabłkowo-jeżynową z imbirem i cynamonem. Właśnie wróciliśmy z Maroko i nam się nieco kubki smakowe zmieniły ale cukru wystarczy. 🙂
Ingredients
- 15 g imbiru, świeżego korzenia,
- 1000 g jabłek, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
- 500 g jeżyn
- 20 g cukru
- 1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego
Instructions
Do naczynia miksującego włożyć imbir, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Imbir zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Obrać 900-1000 g jabłek i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda. Dodać do naczynia, rozdrobnić 8 s/obr. 6.
Dodać 500 g jeżyn, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. 3, następnie gotować 20 min/100°C/obr. 2.
Dodać cukier, cynamon zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek lub w przyadku TM6 nakładkę - , podgrzać 30 min/95°C/obr. 2.
Ja zawartość rozdzieiłam po słoikach i rozdałam nam zostawiając w mieseczce. Jeśli ktoś chce zrobić na dłuższe przechowanie należy konfiturę przelać do suchych, wyparzonych słoików i zakręcić. Nastepie obrócić słoiki do góry dnem i pozostawić na 10 min. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.