Klasyczne muffinki czekoladowe
Można nie lubić różnych rzeczy, nie tolerować glutenu, nie znosić owoców morza… Jeśli jednak w przepisie pojawia się 250 g czekolady, wszyscy zapominają o dietach ? U mnie na weekend rodzice, bo z Tatą wybraliśmy się na King Crimson. A tato lubi czekoladę w każdej postaci 😉 Na dzień dobry po koncercie wspólna kawka ?
Ingredients
- 120 g cukru pudru; dla osób preferujących mniej słodkie muffinki można użyć tak 90 g.
- 175 g masla
- 250 g czekolady - mieszałam mleczną z gorzką
- 5 jajek
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instructions
Rozgrzać piekarnik do 200 st. Jeśli używasz zwykłych foremek do muffinek - wyłóż ich spód papilotkami. Ja używam silikonowej i już nigdy nie wrócę do tych blaszanych 🙂
Jeśli nie masz cukru pudru, zmiel zwykły 15 s / obr 10 . Odstaw.
Wrzuć do naczynia masło i czekoladę i podgrzej 6 min / 50 st / obr. 1.
Załóż motylek a do naczynia dosyp zmielony wcześniej cukier oraz 5 jajek. Wymieszaj 4 min / obr. 3 .
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj 4 min / obr. 3 .
Ciasto nakładać do foremek i piec przez 25 - 30 minut.