czekolada/ muffinki

Klasyczne muffinki czekoladowe

Klasyczne muffinki czekoladowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 12 porcji
Prep Time: 5 min Cooking Time: 50 min

Można nie lubić różnych rzeczy, nie tolerować glutenu, nie znosić owoców morza… Jeśli jednak w przepisie pojawia się 250 g czekolady, wszyscy zapominają o dietach ? U mnie na weekend rodzice, bo z Tatą wybraliśmy się na King Crimson. A tato lubi czekoladę w każdej postaci 😉 Na dzień dobry po koncercie wspólna kawka ?

Ingredients

  • 120 g cukru pudru; dla osób preferujących mniej słodkie muffinki można użyć tak 90 g.
  • 175 g masla
  • 250 g czekolady - mieszałam mleczną z gorzką
  • 5 jajek
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Instructions

1

Rozgrzać piekarnik do 200 st. Jeśli używasz zwykłych foremek do muffinek - wyłóż ich spód papilotkami. Ja używam silikonowej i już nigdy nie wrócę do tych blaszanych 🙂

2

Jeśli nie masz cukru pudru, zmiel zwykły 15 s / obr 10 . Odstaw.

3

Wrzuć do naczynia masło i czekoladę i podgrzej 6 min / 50 st / obr. 1.

4

Załóż motylek a do naczynia dosyp zmielony wcześniej cukier oraz 5 jajek. Wymieszaj 4 min / obr. 3 .

5

Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj 4 min / obr. 3 .

6

Ciasto nakładać do foremek i piec przez 25 - 30 minut.

You Might Also Like

Cresta Facebook Messenger