Khua Kling - Wieprzowina w paście chili
Khua Kling - Wieprzowina w paście chili .
Ingredients
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki tajskiej pasty chili
- 50 g trawy cytrynowej
- 10 liści kaffiru
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy do smaku
- sos rybny do smaku
- 10 liści bazylii tajskiej
Instructions
1
Na patelni podsmażamy wyciśnięty lub posiekany czosnek. Dodajemy 3 łyżki pasty chili, kilka kropel sosu rybnego i sojowego.
2
Dodajemy mięso mielone i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy pozostałe przyprawy - trawę cytrynową, listki kaffiru, bazylii tajskiej.
3
Dusimy 2-3 minuty wszystko razem.
4
Podawać z ryżem. Ja dziś na szybko z gotową mieszanką warzyw azjatyckich.