Kiedy masz Thermomix to większość problemów codziennych przestaje mieć znaczenie. Kiedy budzisz się w świąteczny piątek bez pieczywa – pieczesz swoje 😉 Dziś nieco inny pomysł na pieczywo – bułeczki bao.
Ingredients
- 550 g wody (250 na ciasto i 300 g do gotowania)
- 35 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilosć do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki suchych drożdży, w proszku
- 20 - 25 g cukru
- 420 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Instructions
Do naczynia miksującego wlać 250 g wody, olej, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 3 min/37°C/obr. 1.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wyrobić ciasto na interwale 2 min.
Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min.
Dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić olejem.
Blat oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto (możesz wcześniej podzielić na dwie części). Dużym półlitrowym kubkiem lub miseczką wytnij okręgi. Posmaruj je olejem i poukładaj na przystawce i wkładzie Varomy.
Do naczynia miksującego wlać 300 g wody, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 10-15 min/Varoma/obr. 1.
W trakcie gotowania bułeczek przygotuj jajecznicę, twarożek lub inną pastę.
Po ugotowaniu bułeczek jak jeszcze będą ciepłe delikatnie poskładaj je na pół. i dociśnij. Można je też gotować złożone na pół ale mi nigdy to nie wyszło i opcja składania ich na ciepło wypada lepiej.
Do środka każdej bułeczki włożyć ok. 2 łyżki jajecznicy. Można dorzucić pomidora, szczypiorek.
Notes
Na śniadanie dla 4 osób starczy połowę porcji. My zrobiliśmy z polowy bułeczki bao a z drugiej części zrobiliśmy knedlika do obiadu 🙂