Tarta z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi


Dziś coś na szybko bo taka ładna pogoda, że szkoda siedzieć w kuchni. Lepiej grać w szachy na trawie 🙂 Dlatego zabrałam się za tartę z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi, która zresztą chodziła za mną już od dłuższego czasu.

Dziwicie się, ze jest nierównomierna? 😉 A to dlatego, że każdy w domu je coś innego, a raczej każdy czegoś tam nie je. Dlatego wersja bez pieczarek dla córki i stąd lekko „zapadnięta” 1/4 tarty 🙂

Wydruk przepisu
Tarta z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi
Dziś coś na szybko bo taka ładna pogoda, że szkoda siedzieć w kuchni. Lepiej grać w szachy na trawie 🙂 Dlatego zabrałam się za tartę z kurczakiem, serem camembert i orzechami włoskimi, która zresztą chodziła za mną już od dłuższego czasu.
Dania Tarta
Kuchnia Italian
Czas przygotowania 30
Czas gotowania 1,3
Porcje
Składniki
Ciasto
Farsz
Dania Tarta
Kuchnia Italian
Czas przygotowania 30
Czas gotowania 1,3
Porcje
Składniki
Ciasto
Farsz
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, mąkę, wodę i sól, wymieszać 30 s./obrót 5.
  2. Powstałe ciasto wyjąć w misy, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Zacząć wyrabiać farsz.
Farsz
  1. W misce wymieszać kurczaka zalać olejem, dodać sól, pieprz i tymianek - wymieszać.
  2. Przełożyć do dolnej części Varomy i odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wrzucić cebulę, rozdrobnić 5 s. /obrót 5.
  4. Dodać pieczarki, rozdrobnić 2 s. / obrót 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek. Niewykluczone, że pieczarki będą wymagać dodatkowego siekania - zależy jaki efekt chcemy osiągnąć - ja je rozdrobniłam dość drobno dzięki czemu powstało coś a la sos pieczarkowy.
  5. Dodać pozostałe 20 g oleju, nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem i dusić 12 minut / 120st / wsteczne obroty / obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.
  6. Ciasto wyłożyć na dnie formy oraz ponakłuwać widelcem. Według przepisu powinno być pieczone przez 10 minut po przykryciu papierem do pieczenia i wysypaniu na niego nasion roślin strączkowych. Ma to na celu zapobieganiu wyrośnięciu ciasta. Później należy wyjąć papier i nasiona i piec dodatkowo przez 10 minut. Ja jednak piekłam przez około 15 minut bez obciążania. Później ciasto zaczęło lekko się rumienić i przypalać po bokach więc skróciłam polecany czas.
  7. Spód wyjąć z piekarnika, rozłożyć na nim pieczarki z cebulą, uduszone kawałki kurczaka oraz ser camembert.
  8. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać 3 jajka i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać 10 s. / obrót 3,4. Otrzymaną masę wylać na tartę. Następnie posypać orzechami. Piec około 30-35 minut w temperaturze 200 st.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo