Sos jogurtowo pomarańczowy w wersji fit do sałatki

Sos jogurtowo Sos jogurtowo pomarańczowy w wersji fit do sałatkipomarańczowy będzie hitem tego sezonu. Możemy go dodawać niemal do każdej sałatki, ale moim faworytem będzie podczas grillowania. Idealnie nadaje się do pieczonych warzyw, marynowanych mięs, a także do kiełbaski usmażonej na patyku, bezpośrednio na ognisku, co ja i moje dzieci uwielbiamy najbardziej.
Taki sos jogurtowo pomarańczowy to idealny zamiennik do nudnego keczupu, musztardy oraz oklepanych i średnio zdrowych gotowych sosów z marketu. W smaku jest lekko słodkawy, minimalnie pikantny, a co ważne, ma w swoim składzie jeden z moich ulubionych owoców – soczystą pomarańczę.
Warto nadmienić, że do jego przygotowania używamy nasion chia. Te maleńkie, niepozorne drobinki są bardzo zdrowe. Stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, są również źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy i to, co dla mnie ma znaczenie – doskonale wspomagają nawilżanie organizmu.
Sos jogurtowo pomarańczowy to sos typu fit, na bazie jogurtu. Więc polecam nie tylko smakoszom, ale również każdej osobie dbającej o szczupłą sylwetkę.
PRZEPIS NA SOS JOGURTOWO POMARAŃCZOWY

Wydruk przepisu
Sos jogurtowo pomarańczowy w wersji fit do sałatki
Sos jogurtowo pomarańczowy w wersji fit będzie hitem tego sezonu. Możemy go dodawać niemal do każdej sałatki, ale moim faworytem będzie podczas grillowania
Dania sos
Porcje
Składniki
Dania sos
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na początek przygotowujemy nasiona chia. 1 łyżeczkę ziarenek wsypujemy do miseczki i zalewamy 1/4 szklanką letniej wody. Odstawiamy na kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszamy. Uzyskamy w ten sposób galaretkę z chia.
  2. Do naczynia miksującego thermomix wkładamy kawałki pomarańczy. Najlepiej bez białej błonki, gdyż jeśli będziemy mieć jej nadmiar, kiedy nasz gotowy sos chwile postoi, może nabrać goryczki. Ustawiamy funkcje turbo na 0,5s i włączamy 2-3 razy. Za pomocą kopystki zsuwamy mus na spód naczynia i włączamy ponownie Turbo 0,5s 1 raz.
  3. Do naczynia miksującego, do musu pomarańczowego dodajemy 200 g gęstego jogurtu. 2 łyżeczki musztardy, 50 g oleju, 1,5 łyżeczki soku z cytryny oraz nasiona chia /galaretkę/, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy obr.5. przez 10 sekund
  4. Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce maksymalnie do 5 dni.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo