Sos berneński
Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.
Porcje Czas przygotowania
1 10minut
Czas gotowania
15minut
Porcje Czas przygotowania
1 10minut
Czas gotowania
15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W naczyniu miksującym roztopić masło – 4 min / 70 st / obr. 2. Przełożyć do innego naczynia – najlepiej takiego z którego łatwo będzie potem przelewać masło cienkim ciurkiem.
  2. W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę dymkę oraz gałązki estragonu. 5 sek / obr. 5. Wyjąć z naczynia
  3. Założyć motylek. Do naczynia wrzucić 3 żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość podgrzać – 2 min/ 70 st / obr. 4
  4. Wymieszać 4-5 min / 70 st / obr. . Podczas mieszania cienką strużką wlewać roztopione masło na mieszające się żółtka (jak olej przy robieniu majonezu). Sos powinien zamienić się w emulsję.
  5. Przelać sos do sosjerki i wymieszać z cebulą i estragonem.