Sos berneński

Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.

Wydruk przepisu
Sos berneński
Sos berneński to w skrócie sos holenderski z dodatkiem estragonu.
Dania sosy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
Składniki
Dania sosy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W naczyniu miksującym roztopić masło - 4 min / 70 st / obr. 2. Przełożyć do innego naczynia - najlepiej takiego z którego łatwo będzie potem przelewać masło cienkim ciurkiem.
  2. W naczyniu miksującym rozdrobnić cebulę dymkę oraz gałązki estragonu. 5 sek / obr. 5. Wyjąć z naczynia
  3. Założyć motylek. Do naczynia wrzucić 3 żółtka, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość podgrzać - 2 min/ 70 st / obr. 4
  4. Wymieszać 4-5 min / 70 st / obr. . Podczas mieszania cienką strużką wlewać roztopione masło na mieszające się żółtka (jak olej przy robieniu majonezu). Sos powinien zamienić się w emulsję.
  5. Przelać sos do sosjerki i wymieszać z cebulą i estragonem.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo