Sałatka wiosenna
Kiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.
Składniki
sałatka
sos
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie produkty kroimy na małe kawałki, szczypiorek drobno siekamy.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 700 g wody, wkładamy koszyczek, do którego wkładamy jajka. Gotujemy Varoma/obr.1. przez 16 minut. Kiedy jajka wystygną, obieramy ze skorupki i opróżniamy naczynie thermomixa.
  3. Do naczynia wkładamy żółty ser i siekamy obr.5. przez 6 sekund, po czym przekładamy do dużego naczynia /salaterki/.
  4. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i rzodkiewki, rozdrabniamy obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do salaterki z żółtym serem.
  5. Do tego samego naczynia thermomix wkładamy jajka, siekamy obr.3. przez 6 sekund i przesypujemy do pozostałych składników.
  6. Kolej na pora, obr.5. przez 6 sekund.
Sos
  1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki, ustawiamy obr.3. i mieszamy przez 10 sekund.
  2. Następuje kulminacja – polewamy sosem wcześniej rozdrobnione składniki i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki.
  3. Sałatka wiosenna powinna na koniec zostać obowiązkowo przyozdobiona posiekanym szczypiorkiem.