Sałatka wiosenna

sałatka wiosenna z thermomixaKiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.

Od razu mam ochotę pobiec z koszykiem na zielony ryneczek i kupić te specjały wiosenne. Wyczarowuję z nich sałatkę wiosenną, która smakuje wszystkim domownikom.

Wiosna i nowe smaki sprawiają, że od razu więcej nam się chce, zabieramy się za porządki w ogrodzie, robimy drobne naprawy po zimie, a nasza kuchnia nabiera kolorów.

Wstawiam tulipany do szklanego wazonu, gotuję jajka, kroję żółty ser, rzodkiewki, por, szczypiorek i zabieram się za przygotowanie sałatki wiosennej.

Wydruk przepisu
Sałatka wiosenna
Kiedy w powietrzu po długiej i mroźnej zimie, czuję pierwsze powiewy wiosny, od razu myślę o nowalijkach. Sałata, pomidorki, rzodkiewka, młodziutka marchewka, cebulka dymka, ogórki – te produkty mi w duszy grają już od przedwiośnia.
Dania sałatki
Porcje
Składniki
sałatka
sos
Dania sałatki
Porcje
Składniki
sałatka
sos
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie produkty kroimy na małe kawałki, szczypiorek drobno siekamy.
  2. Do naczynia miksującego wlewamy 700 g wody, wkładamy koszyczek, do którego wkładamy jajka. Gotujemy Varoma/obr.1. przez 16 minut. Kiedy jajka wystygną, obieramy ze skorupki i opróżniamy naczynie thermomixa.
  3. Do naczynia wkładamy żółty ser i siekamy obr.5. przez 6 sekund, po czym przekładamy do dużego naczynia /salaterki/.
  4. Do naczynia miksującego wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i rzodkiewki, rozdrabniamy obr.4. przez 3 sekundy i przesypujemy do salaterki z żółtym serem.
  5. Do tego samego naczynia thermomix wkładamy jajka, siekamy obr.3. przez 6 sekund i przesypujemy do pozostałych składników.
  6. Kolej na pora, obr.5. przez 6 sekund.
Sos
  1. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki, ustawiamy obr.3. i mieszamy przez 10 sekund.
  2. Następuje kulminacja – polewamy sosem wcześniej rozdrobnione składniki i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki.
  3. Sałatka wiosenna powinna na koniec zostać obowiązkowo przyozdobiona posiekanym szczypiorkiem.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo