Pad-Thai kuchnia tajska

pad thai kuchnia tajskaBardzo lubię eksperymentować w kuchni. Łączyć smaki, bawić się w komponowanie zapachów. Tym razem jednak zainspirowała mnie kuchnia tajska, w której możemy odnaleźć połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków.
Pad-Thai
to propozycja szybkiego, ale też i niezwykłego obiadu. A co więcej, doskonale zaspokaja głód i posmakuje chyba każdemu. Pad-Thai jest klasykiem kuchni tajskiej, bardzo zdrowy, za sprawą kiełek, orzeszków, krewetek i jajek.
Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest ani czasochłonne, ani trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w składniki i jeden raz przeczytać poniższy przepis.
Oczywiście możemy również przepis nieco „spolszczyć” w przypadku, kiedy nie przepadamy za krewetkami, lub chcemy zaoszczędzić. W takiej sytuacji proponuję w zastępstwie krewetek – filet z kurczaka. Natomiast w wersji dla wegetarian – tofu.

Wydruk przepisu
Pad-Thai kuchnia tajska
Pad-Thai kuchnia tajska to propozycja dania na obiad lub kolację. Jest to połączenie poezji smaków, pochodzących z kuchni tajskiej - pikantnego, słodkiego i kwaśnego.
Dania pad-thai
Kuchnia tajska
Porcje
Składniki
Dania pad-thai
Kuchnia tajska
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Do thermomixa naczynia miksującego wrzucamy orzeszki. Nastawiamy na rozdrabnianie obr.6. przez 5 sekund.
  2. Przesypujemy do miseczki, aby zwolnić naczynie urządzenia.
  3. Przygotowujemy papier do pieczenia 20x40 cm, lekko moczymy pod bieżącą wodą, zwijamy kulkę i odciskamy. Następnie wykładamy nim cała powierzchnię Varomy / nie zakrywając otworów bocznych
  4. Do naczynia miksującego wkładamy jajka, obr.4. przez 10 sekund. Po czym przesypujemy zawartość do Varomy.
  5. Naczynie miksujące przemywamy i wlewamy do niego 500 g wody. Nakładamy na niego przystawkę Varoma i gotujemy na parze – Varoma/obr.1. przez 10 minut.
  6. Ponownie przemywamy naczynie miksujące i wkładamy do niego: pokrojony imbir, czosnek, papryczki chili. Rozdrabiamy obr.8. przez 4 sekundy. Za pomocą kopystki zbieramy składniki na dno naczynia i dolewamy 30 g oleju arachidowego. Następnie dusimy, bez założonej miarki w temp 120 st. C, obr.1. przez 4 minuty.
  7. W tym czasie przygotowujemy makaron wstążki / zgodnie z instrukcją na opakowaniu /.
  8. Do thermomixa, do naczynia miksującego dodajemy: cukier, sos sojowy, sos rybny, przecier pomidorowy, sok wyciśnięty z 2 ćwiartek limonki oraz krewetki. Dusimy 120 st. C obr.1 przez 5 minut.
  9. Przygotowany na wkładzie Varomy omlet, kroimy na paski o długości 1 cm.
  10. Do naczynia miksującego dokładamy ugotowany makaron, pokrojony omlet, rozdrobnione wcześniej orzeszki oraz kiełki fasoli. Składniki mieszamy za pomocą kopystki obr.1. przez 35 sekund.
  11. Całość wykładamy na talerz, ozdabiając kolendrą, w towarzystwie 2 ćwiartek limonki.
Udostępnij ten przepis


2 thoughts on “Pad-Thai kuchnia tajska”

  • Dzien dobry. Kiedy dodajemy sosu rybnego? Przez 10 sekund nie ma szans, aby zrobił nam sie omlet w termomixie 🙂

    • Oczywiście, że się nie zrobi. Dziękuję za wskazanie błędu. 10 minut 🙂 Sos rybny tez mi umknął. Uzupełniłam punkt 8. Cieszę się, bo to oznacza, że ktoś w ogóle czyta! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo