Zdrowa nutella
Zdrowa nutella. Bez litrów tłuszczu bez sztucznego cukru jednak słodka – a to za sprawą daktyli. Przepis bardzo stary. Czas wypróbować go na Thermomixie 😉
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Daktyle należy namoczyć w mleku. Można zostawić na noc a można na pół godzinki. W zupełności to wystarcza. Tym co nie jadają daktyli przypominam, że mają pestki i trzeba je wyciągnąć zanim włożymy do blendera:)
  2. Błażej kupuje blanszowane lub je blanszuje. Ja szczerze przyznam się, że wrzuciłam takie w skórkach i wcale nie popsuło smaku. Może to sprawi, że nutella się szybciej popsuje ale musiała by być szybsza niż nasza rodzinka:) Na łatwiznę poszłam również z migdałami i kupiłam posiekane. Głównie ze względu na brak porządnego blendera.
  3. Każdy zna swój blender i wie ile czego wrzucać, żeby się nie zacinał. Ja wiem, że muszę dolać więcej płynu (w tym wypadku mleka) żeby się nie zapychał. Niestety mam nieduży blender – bardziej pod shake’i więc musiałam mieszać w dwóch turach. Kakao dodałam już więc na samym końcu, jak całość przerzuciłam do miseczki.
  4. Kto ma TM. 1. Orzechy miksujemy 30 sekund obrót 10. 2. Ściągnąć masę ze ścianek i dolać oleju. 3. Miksować 20 sekund zwiększając obroty od 6 do 8.