Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym
Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym
Porcje Czas przygotowania
12 20min
Czas oczekiwania
3godziny
Porcje Czas przygotowania
12 20min
Czas oczekiwania
3godziny
Składniki
Krem cyrtynowy
Ciasto na tartaletki
Bita śmietana
Sposób przygotowania
Krem cytrynowy
  1. Do naczynia wsypać cukier i skórkę z cytryny i zemleć – 10 sek / obr. 10.
  2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać jajka, masło i sok z cytryny. Podgrzać przez 6 minut w 70 st / obr. 4.
  3. Przelać do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do ostygnięcia. Najpierw na zewnątrz, później do lodówki na około 3 godziny. Dobrze jest zrobić krem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciasto na tarty
  1. W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, jajko, cukier i sól przez 20 sek na obr. 6
  2. Wyjąć ciasto z naczynia, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować foremki do muffinek – ja stosuję silikonowe dzięki czemu łatwiej je potem wyjąć.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić na małe kulki i wyłożyć nimi spód foremek do muffinek. Wierzch ponakłuwać widelcem.
  5. Piec 10-14 minut w temperaturze 180 st. Odstawić do ostudzenia.
Bita śmietana
  1. Dobrze wymyć i osuszyć miskę. Założyć motylek. Wlać śmietankę. Miksować 1 min 30 sek / obr. 3. Obserwować, żeby nie powstało masło.
Mini tarty
  1. Po upływie 3 godzin. Spody wypełnić mrożonym kremem cytrynowym, na krem nakładać bitą śmietanę a następnie dekorować owocami.