Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym

Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym

Wydruk przepisu
Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym
Mini tarty owocowe z mrożonym kremem cytrynowym
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 3 godziny
Porcje
Składniki
Krem cyrtynowy
Ciasto na tartaletki
Bita śmietana
Czas przygotowania 20 min
Czas oczekiwania 3 godziny
Porcje
Składniki
Krem cyrtynowy
Ciasto na tartaletki
Bita śmietana
Sposób przygotowania
Krem cytrynowy
  1. Do naczynia wsypać cukier i skórkę z cytryny i zemleć - 10 sek / obr. 10.
  2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, dodać jajka, masło i sok z cytryny. Podgrzać przez 6 minut w 70 st / obr. 4.
  3. Przelać do szczelnie zamykanego naczynia i odstawić do ostygnięcia. Najpierw na zewnątrz, później do lodówki na około 3 godziny. Dobrze jest zrobić krem dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.
Ciasto na tarty
  1. W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, jajko, cukier i sól przez 20 sek na obr. 6
  2. Wyjąć ciasto z naczynia, owinąć folią i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować foremki do muffinek - ja stosuję silikonowe dzięki czemu łatwiej je potem wyjąć.
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić na małe kulki i wyłożyć nimi spód foremek do muffinek. Wierzch ponakłuwać widelcem.
  5. Piec 10-14 minut w temperaturze 180 st. Odstawić do ostudzenia.
Bita śmietana
  1. Dobrze wymyć i osuszyć miskę. Założyć motylek. Wlać śmietankę. Miksować 1 min 30 sek / obr. 3. Obserwować, żeby nie powstało masło.
Mini tarty
  1. Po upływie 3 godzin. Spody wypełnić mrożonym kremem cytrynowym, na krem nakładać bitą śmietanę a następnie dekorować owocami.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo