JAJKA NA CHMURCE
Uwielbiam jajka na chmurce, czyli sadzone jajka w niestandardowym, pięknym anturażu.
Porcje Czas przygotowania
4 2minuty
Czas gotowania
6minut
Porcje Czas przygotowania
4 2minuty
Czas gotowania
6minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na początek nastawiamy piekarnik na pozycję „ góra i dół” na 180 st. C. Do thermomixu wkładamy motylek. Rozbijamy jajka, oddzielając białko od żółtka.
  2. Do miski wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Ustawiamy na obrocie 3.5 na 2-3 minuty , abyśmy otrzymali piękną, sztywną pianę.
  3. Wyłączamy thermomix i dosypujemy do piany z białek, starty parmezan. Delikatnie mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym.
  4. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym. Z piany formujemy 4 „kopczyki”. W każdym robimy dołek.
  5. Do każdego dołka wlewamy jedno z żółtek. Wkładamy blaszkę do piekarnika na 7 minut.