JAJKA NA CHMURCE

Uwielbiam jajka na chmurce, czyli sadzone jajka w niestandardowym, pięknym anturażu. Podaję je do bukietu warzyw –do ugotowanej na parze fasolki szparagowej, ziemniaczków i marchewki. Lubię również do potraw mięsnych, jako dodatek do klarowanej na maśle marchewki.
Nie lubię standardowego podawania dań, dlatego wymyślam różne wariacje. Dlatego polecam Wam jajka na chmurkach, które pięknie prezentują się na talerzu, a co więcej, zachwycą wszystkich domowników i gości.

Sposób przygotowania jest naprawdę prosty i wychodzi za każdym razem. A efekt „wow” murowany.

Wydruk przepisu
JAJKA NA CHMURCE
Uwielbiam jajka na chmurce, czyli sadzone jajka w niestandardowym, pięknym anturażu.
Dania jajka, śniadanie
Czas przygotowania 2 minuty
Czas gotowania 6 minut
Porcje
Składniki
Dania jajka, śniadanie
Czas przygotowania 2 minuty
Czas gotowania 6 minut
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Na początek nastawiamy piekarnik na pozycję „ góra i dół” na 180 st. C. Do thermomixu wkładamy motylek. Rozbijamy jajka, oddzielając białko od żółtka.
  2. Do miski wlewamy białka i dodajemy szczyptę soli. Ustawiamy na obrocie 3.5 na 2-3 minuty , abyśmy otrzymali piękną, sztywną pianę.
  3. Wyłączamy thermomix i dosypujemy do piany z białek, starty parmezan. Delikatnie mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym.
  4. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem pergaminowym. Z piany formujemy 4 „kopczyki”. W każdym robimy dołek.
  5. Do każdego dołka wlewamy jedno z żółtek. Wkładamy blaszkę do piekarnika na 7 minut.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo