Chlebek ziołowy
Idealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!
Czas przygotowania
20
Czas oczekiwania
1,10
Czas przygotowania
20
Czas oczekiwania
1,10
Składniki
Chleb
Masło ziołowe
Sposób przygotowania
Chleb
  1. Do naczynia wsypać kolejno 600 g mąki pszennej, 300 g wody, 40 g pokruszonych drożdży, cukier, sól i olej. Wyrobić 2 min / interwał
  2. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30×40 cm). Ja podzieliłam sobie ciasto na mniejsze kawałki, żeby było prościej.
Masło
  1. Do czystego i suchego naczynia włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bazylię. Rozdrobnić 8 sek./ obrót 5. Kopystką, zgarnąć składniki ze ścianek.
  2. Dodać sól i masło pokrojone na większe kawałki. Zmiksować 25 sek / obrót 6.
Przygotowanie chleba
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. Tortownicę (moja o szerokości 26 cm) wysmarować masłem.
  2. Ciasto posmarować masłem ziołowym.
  3. Pokroić na paski (około 5 cm) i zwinąć każdy w harmonijkę. Układać na tortownicy. Nie dociskać – należy pamiętać, że ciasto urośnie w piekarniku – więc dajmy mu trochę odstępu.
  4. Można odstawić ciasto na 10 minut, żeby urosło. Można też od razu wstawić do pieaknika i piec w temperaturze 200 st przez około 30-35 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i odczekać aż ostygnie.