Chlebek ziołowy

chleb ziołowyIdealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!

Wydruk przepisu
Chlebek ziołowy
Idealny na grilla. Odrywasz i jesz. Pulchny, pachnący! Absolutnie fantastyczny!
Czas przygotowania 20
Czas oczekiwania 1,10
Porcje
Składniki
Chleb
Masło ziołowe
Czas przygotowania 20
Czas oczekiwania 1,10
Porcje
Składniki
Chleb
Masło ziołowe
Sposób przygotowania
Chleb
  1. Do naczynia wsypać kolejno 600 g mąki pszennej, 300 g wody, 40 g pokruszonych drożdży, cukier, sól i olej. Wyrobić 2 min / interwał
  2. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30x40 cm). Ja podzieliłam sobie ciasto na mniejsze kawałki, żeby było prościej.
Masło
  1. Do czystego i suchego naczynia włożyć cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bazylię. Rozdrobnić 8 sek./ obrót 5. Kopystką, zgarnąć składniki ze ścianek.
  2. Dodać sól i masło pokrojone na większe kawałki. Zmiksować 25 sek / obrót 6.
    masło ziołowe
Przygotowanie chleba
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. Tortownicę (moja o szerokości 26 cm) wysmarować masłem.
  2. Ciasto posmarować masłem ziołowym.
    posmarować masłem ziołowym
  3. Pokroić na paski (około 5 cm) i zwinąć każdy w harmonijkę. Układać na tortownicy. Nie dociskać - należy pamiętać, że ciasto urośnie w piekarniku - więc dajmy mu trochę odstępu.
  4. Można odstawić ciasto na 10 minut, żeby urosło. Można też od razu wstawić do pieaknika i piec w temperaturze 200 st przez około 30-35 minut.
  5. Wyjąć z piekarnika i odczekać aż ostygnie.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo