CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA I SIEMIENIEM LNIANYM
Chleb orkiszowy jest źródłem białka, witaminy A, D i E, miedzi, selenu, wapnia, żelaza. Chleb orkiszowy polecany jest osobom z problemami układu krążenia i cholesterolem.
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
1,5godz
Czas przygotowania
10min
Czas gotowania
1,5godz
Sposób przygotowania
  1. Do naczynia wsypać ziarna gryki i zemleć 30 sek obrót 10.
  2. Dodać mąkę orkiszową, ocet, wodę, drożdże, płatki, sól, pestki dyni, sezam, siemie lniane. Wyrobić przy pomocy kopsytki 3 min.
  3. Po dodaniu mniejszej ilości mąki niż w bazowym przepisie i przemieleniu okazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Dodałam więc około 200 g resztek różnych mąk chlebowych, gruboziarnistych i ustawiłam mieszanie ponownie na 3 minuty.
  4. Ciasto przełożyć do podłużnej keksówki – dobrze jeśli będzie raczej głęboka – ciasto wyrasta ale nie bać się dolać więcej – skórka jest dość twarda – ja wlałam za mało i samego chleba pozostaje dość mało jeśli odkroimy skórkę (np dla dzieci lub osobom z aparatem ortodontycznym na zębach – patrz ja ;))
  5. Włożyć do zimnego piekarnika i piec 75-80 minut w temperaturze 180 st.