CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA I SIEMIENIEM LNIANYM

chleb orkiszowy

Jak tu mieć Thermomisia i nie zrobić wieloziarnistego chleba. Ze względu na problemy z jelitami (SIBO), najbezpieczniejszym dla mnie chlebem jest ten orkiszowy. Dlaczego orkisz?

ZALETY CHLEBA ORKISZOWEGO
Chleb orkiszowy jest źródłem białka, witaminy A, D i E, miedzi, selenu, wapnia, żelaza. Chleb orkiszowy polecany jest osobom z problemami układu krążenia i cholesterolem. Zawarte w nim sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu oraz blokują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Kwas linolenowy natomiast, który jest odmianą kwasu tłuszczowego omega-3 jest niezbędnym składnikiem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie serca oraz układu odpornościowego. Dodatkowo, kwas linolenowy ogranicza ból towarzyszący artretyzmowi. Przyśpiesza także regenerację skóry. Dodatkowo orkisz dostarcza organizmowi rodanid, który działa antybakteryjne. Orkisz ma także właściwości krwiotwórcze i jest fantastycznym budulcem mięśni. Regularne jedzenie chleba orkiszowego ułatwia koncentrację – powinny go więc jeść szczególnie osoby uczące się, pracujące intelektualnie.

Co najważniejsze dla wszelkich osób, które ograniczają gluten – gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany. Minimalizowane są więc wzdęcia i problemy z jelitami i trawieniem.

CHLEB ORKISZOWY – LEKKO ZMODYFIKOWANY PRZEPIS Z COOKIDOO
Znalazłam przepis na cookidoo, zaopatrzyłam się w mąkę orkiszową ale przez niedopatrzenie zabrakło kilku składników. Nie kupiłam gryki a kaszy gryczanej miałam resztkę. Jak się ostatecznie okazało było jej więcej – mąż wygrzebał z otchłani dawno nie odwiedzanej szuflady. Było już lekko za późno. Nie miałam otrębów pszennych ale pomieszałam przepis lekko z innym gdzie były płatki owsiane a tych

Wydruk przepisu
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI SŁONECZNIKA I SIEMIENIEM LNIANYM
Chleb orkiszowy jest źródłem białka, witaminy A, D i E, miedzi, selenu, wapnia, żelaza. Chleb orkiszowy polecany jest osobom z problemami układu krążenia i cholesterolem.
Dania chleby
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1,5 godz
Porcje
Dania chleby
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 1,5 godz
Porcje
Sposób przygotowania
  1. Do naczynia wsypać ziarna gryki i zemleć 30 sek obrót 10.
  2. Dodać mąkę orkiszową, ocet, wodę, drożdże, płatki, sól, pestki dyni, sezam, siemie lniane. Wyrobić przy pomocy kopsytki 3 min.
  3. Po dodaniu mniejszej ilości mąki niż w bazowym przepisie i przemieleniu okazało się, że ciasto jest zbyt rzadkie. Dodałam więc około 200 g resztek różnych mąk chlebowych, gruboziarnistych i ustawiłam mieszanie ponownie na 3 minuty.
  4. Ciasto przełożyć do podłużnej keksówki - dobrze jeśli będzie raczej głęboka - ciasto wyrasta ale nie bać się dolać więcej - skórka jest dość twarda - ja wlałam za mało i samego chleba pozostaje dość mało jeśli odkroimy skórkę (np dla dzieci lub osobom z aparatem ortodontycznym na zębach - patrz ja ;))
  5. Włożyć do zimnego piekarnika i piec 75-80 minut w temperaturze 180 st.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo