Chałwa czekoladowa
Chałwa czekoladowa? Teraz możesz ją zrobić sam (a)! 😉
Porcje Czas przygotowania
25 10min
Czas oczekiwania
2godz
Porcje Czas przygotowania
25 10min
Czas oczekiwania
2godz
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotować foremkę o wymiarach około 20 x 10 cm.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego odważyć sezam. Odstawić.
  3. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Należy uważać, żeby się nie przypalił gdyż nada to chałwie goryczki. Prażymy do 15 min, do czasu uzyskania karmelowego koloru.
  4. Do naczynia wsypujemy połowę sezamu i mielimy przez 16 s/ obr. 9. Przełożyć.
  5. Do naczynia wsypać pozostałe 250 g sezamu i zmielić 16 s / obr 9. Dodać wcześniejszy sezam, miód, czekoladę, cukier wanilinowy oraz ekstrakt. Wymieszać kopystką 30 s / obr. 5.
  6. Chałwę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, odcisnąć i odłożyć do lodówki na 3 godziny.