Chałwa czekoladowa

Chałwa czekoladowa? Teraz możesz ją zrobić sam (a)! 😉

Wydruk przepisu
Chałwa czekoladowa
Chałwa czekoladowa? Teraz możesz ją zrobić sam (a)! 😉
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 2 godz
Porcje
Składniki
Czas przygotowania 10 min
Czas oczekiwania 2 godz
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Przygotować foremkę o wymiarach około 20 x 10 cm.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego odważyć sezam. Odstawić.
  3. Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Należy uważać, żeby się nie przypalił gdyż nada to chałwie goryczki. Prażymy do 15 min, do czasu uzyskania karmelowego koloru.
  4. Do naczynia wsypujemy połowę sezamu i mielimy przez 16 s/ obr. 9. Przełożyć.
  5. Do naczynia wsypać pozostałe 250 g sezamu i zmielić 16 s / obr 9. Dodać wcześniejszy sezam, miód, czekoladę, cukier wanilinowy oraz ekstrakt. Wymieszać kopystką 30 s / obr. 5.
  6. Chałwę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, odcisnąć i odłożyć do lodówki na 3 godziny.
Udostępnij ten przepis


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Napisz do mnie!
close slider
kindly select some option in your slider to display here
Logo made with DesignEvo