Sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną
szparagi to bogactwo witamin i minerałów. Doskonałe dla osób dbających o szczupła sylwetkę. Polecam fit przepis na wiosnę – sałatka ze szparagów z kaszą jaglaną
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W thermomixie, na pokrywie naczynia miksującego odważyć suszone pomidory i ser feta
  2. Do czystego naczynia miksującego włożyć tymianek, bazylie i ząbek czosnku. Rozdrabniamy obr.8. przez 3 sekundy. Po tym czasie zgarniamy kopystką składniki na dno naszego naczynia
  3. Dolewamy 50 g oleju z zalewy po suszonych pomidorach, dokładamy zioła – bazylie, tymianek i czosnek. Dolewamy sok z cytryny, dosypujemy sól i cukier i pieprz. Mieszamy obr.4. przez 1 minutę. Otrzymujemy w ten sposób dressing do naszej sałatki, który przelewamy do innego naczynia.
  4. Na pokrywę naczynia miksującego stawiamy koszyczek, odważamy na nim kasze jaglaną, którą następnie opłukujemy pod bieżącą wodą.
  5. Do naczynia miksującego wlewamy wodę i dodajemy koncentrat bulionu warzywnego. Następnie wkładamy koszyczek z kaszą jaglaną.
  6. Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy dolna część przystawki Varoma, na której odważamy szparagi. Następnie gotujemy na parze Varoma/obr.2. przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przystawkę Varoma.
  7. Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z kasza i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kasza jaglana będzie już zimna, przesypujemy ją do naczynia na sałatkę, do której nalewamy dressing. Mieszamy kopystką i opcjonalnie możemy udekorować zieleniną.
  8. Sałatka smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.