Hummus z dyni hokkaido
Ingredients
- 500 g dyni hokkaido
- 100 g oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 3 gałązki tymianku
- 1 ząbek czosnku (nie dodawać więcej, daliśmy 2 i stłumiło smak dyni)
- 10 liści mięty pieprzowej my mamy w ogódku 🙂
- 1 łyżeczka pasty tahini lub 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 szczypty papryki ostrej
- 70 g wody mineralnej osoby robiące hummus ze zwykłej dyni niech dolewkę wody zostawią na sam koniec
Instructions
1
Dynię pokroić na kawałki, skropić olejem, posypać solą, pieprzemi tymianek i udusić w piekarniku przez 30 min w temperaturze 200 st.
2
W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i miętę przez 3 sek / obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek i rozdrobnić przez kolejne 2 sekundy.
3
Dodać upieczoną dynię z przyprawami, olej, pastę tahini (lub sezam), sok z cytryny, paprykę i rozdrobnić 10 sek / obr.4. Zgarnąć składniki ze ścianek ponownie rozdrobnić.
4
Jeśli masa jest gęsta można dolać wody. Miksować 20 sekund stopniowo zwiększając obroty od 4 do 8. W razie potrzeby ponownie zmielić.