dynia/ Hummus/ kurki&dynia

Hummus z dyni hokkaido

hummus z dyni

Hummus z dyni hokkaido

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Serves: 4
Prep Time: 30 min.

Ingredients

  • 500 g dyni hokkaido
  • 100 g oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku (nie dodawać więcej, daliśmy 2 i stłumiło smak dyni)
  • 10 liści mięty pieprzowej my mamy w ogódku 🙂
  • 1 łyżeczka pasty tahini lub 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 szczypty papryki ostrej
  • 70 g wody mineralnej osoby robiące hummus ze zwykłej dyni niech dolewkę wody zostawią na sam koniec

Instructions

1

Dynię pokroić na kawałki, skropić olejem, posypać solą, pieprzemi tymianek i udusić w piekarniku przez 30 min w temperaturze 200 st.

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i miętę przez 3 sek / obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek i rozdrobnić przez kolejne 2 sekundy.

3

Dodać upieczoną dynię z przyprawami, olej, pastę tahini (lub sezam), sok z cytryny, paprykę i rozdrobnić 10 sek / obr.4. Zgarnąć składniki ze ścianek ponownie rozdrobnić.

4

Jeśli masa jest gęsta można dolać wody. Miksować 20 sekund stopniowo zwiększając obroty od 4 do 8. W razie potrzeby ponownie zmielić.

You Might Also Like

escort kuşadası escort kayseri escort çanakkale escort tokat escort alanya escort diyarbakır escort çorlu escort malatya izmit escort samsun escort
Cresta Facebook Messenger