dynia/ Hummus/ kurki&dynia

Hummus z dyni hokkaido

hummus z dyni

Hummus z dyni hokkaido

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Serves: 4
Prep Time: 30 min.

Ingredients

  • 500 g dyni hokkaido
  • 100 g oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku (nie dodawać więcej, daliśmy 2 i stłumiło smak dyni)
  • 10 liści mięty pieprzowej my mamy w ogódku 🙂
  • 1 łyżeczka pasty tahini lub 2 łyżeczki ziaren sezamu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 szczypty papryki ostrej
  • 70 g wody mineralnej osoby robiące hummus ze zwykłej dyni niech dolewkę wody zostawią na sam koniec

Instructions

1

Dynię pokroić na kawałki, skropić olejem, posypać solą, pieprzemi tymianek i udusić w piekarniku przez 30 min w temperaturze 200 st.

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić czosnek i miętę przez 3 sek / obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek i rozdrobnić przez kolejne 2 sekundy.

3

Dodać upieczoną dynię z przyprawami, olej, pastę tahini (lub sezam), sok z cytryny, paprykę i rozdrobnić 10 sek / obr.4. Zgarnąć składniki ze ścianek ponownie rozdrobnić.

4

Jeśli masa jest gęsta można dolać wody. Miksować 20 sekund stopniowo zwiększając obroty od 4 do 8. W razie potrzeby ponownie zmielić.

You Might Also Like