Grissini – paluchy chlebowe. W naczyniu miksującym podgrzać wodę, drożdże i cukier 2 min / 37 st / obr. 1. Dodać mąkę, oliwę i sól i wyrobić przez 3 minuty na interwale. Gotowe ciasto przełożyć na blat lub stolnicę obsypane mąką. Uformować wałek i posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do urośnięcia na 1 - 1,5 godziny - do czasu jak podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzać do 200 st, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i szerokość 25 - 30 cm. Pokroić na centymetrowe paski, przeciąć w poprzek na pół. Rękami rozciągać i delikatnie skręcać. Wersja prostsza to zrobienie wałeczków i skręcanie ich wokół własnej osi. Obtoczyć w maku lub sezamie. Najciekawsze wzorki wychodzą gdy obsypujemy dwa paski z dwóch stron i dopiero potem kręcimy je wokół własnej osi. Piec w temperaturze 200 st 15-18 minut.Grissini – paluchy chlebowe
Ingredients
Instructions
1
2
3
4
5
6
7