Bułki/ pieczywo

Grissini – paluchy chlebowe

Grissini - paluchy chlebowe

Grissini – paluchy chlebowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4

Grissini – paluchy chlebowe.

Ingredients

  • 280 g wody
  • 20 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam, mak do obtoczenia

Instructions

1

W naczyniu miksującym podgrzać wodę, drożdże i cukier 2 min / 37 st / obr. 1.

2

Dodać mąkę, oliwę i sól i wyrobić przez 3 minuty na interwale.

3

Gotowe ciasto przełożyć na blat lub stolnicę obsypane mąką. Uformować wałek i posmarować oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić do urośnięcia na 1 - 1,5 godziny - do czasu jak podwoi swoją objętość.

4

Piekarnik rozgrzać do 200 st, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i szerokość 25 - 30 cm. Pokroić na centymetrowe paski, przeciąć w poprzek na pół. Rękami rozciągać i delikatnie skręcać. Wersja prostsza to zrobienie wałeczków i skręcanie ich wokół własnej osi.

6

Obtoczyć w maku lub sezamie. Najciekawsze wzorki wychodzą gdy obsypujemy dwa paski z dwóch stron i dopiero potem kręcimy je wokół własnej osi.

7

Piec w temperaturze 200 st 15-18 minut.

You Might Also Like