_thermomix przepisy/ Co na śniadanie/ Pomysł na śniadanie/ Śniadanie

Granola jeżynowo-miętowa – domowe płatki śniadaniowe

domowe płatki śniadaniowe - granola jeżynowo-miętowa ewA baran pachnie i chrupie

100 g płatków śniadaniowych ze sklepu ma nawet do 450 kcal. Tyle co pączek! Jeśli mam być szczera wolę zjeść domowego pączka. Zwłaszcza, że ich skład pozostawia wiele do życzenia. Dzieci jak to dzieci – uwielbiają Cini Minis. Zerknijcie co mają w składzie…

Płatki śniadaniowe Cini Minis – skład i kaloryczność

  • mąka (59,4%) [pszenna pełnoziarnista (32,5%), ryżowa], 
  • cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, maltodekstryna, skrobia kukurydziana, sól, cynamon, regulator kwasowości (fosforany sodu), emulgator (lecytyny- lecytyna słonecznikowa), ekstrakt słodowy jęczmienny ciemny, przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), aromat naturalny, barwnik annato,
  • substancje wzbogacające: witaminy i składniki mineralne (niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina (B2), tiamina, (B1), kwas foliowy, witamina D, wapń, żelazo)
    Cukier na 100g – 24,8g
    Sól w 100g – ok. 0,97g
    Błonnik w 100g – 5,2g
    Wartość energetyczna produktu w 100g: 418 kcal

Domowa granola (dane na 2 słoiki)

  • Kalorie ok 4000 kcal
  • Białko 100 g
  • Tłuszcz 200 g
  • Błonnik 65 g
  • Węglowodany 500 g

Waga wszystkich produktów jakie wrzuciłam do Thermomixa to ok 1400 g. Na 100 g mamy więc 285 kcal. Do tego mamy pewny skład!

Granola jeżynowo-miętowa - domowe płatki śniadaniowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Cooking Time: 15 min Total Time: 1h 45 min

Domowe płatki śniadaniowe - granola jeżynowo-miętowa. 100 g płatków śniadaniowych ze sklepu ma nawet do 450 kcal. Tyle co pączek! Jeśli mam być szczera wolę zjeść domowego pączka. Zrób lepiej granolę 🙂

Ingredients

  • 50 - 70 g liści mięty, świeżych
  • 250 g jeżyn, świeżych lub mrożonych
  • 50 g oleju z pestek winogron
  • 120 g syropu klonowego / z agawy
  • ½ łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
  • 400 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 50 g siemienia lnianego złotego
  • 150 g migdałów, w płatkach

Instructions

1

Piekarnik rozgrzać do temp. 160°C na termoobiegu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić liście mięty, rozdrobnić 3 s/obr. 8.

3

Dodać jeżyny i zmiksować 15 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.

4

Jeśli jest taka potrzeba - zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5

Dodać olej, syrop z agawy, kardamon i sól, wymieszać 5 s/obr. 4.

6

Do naczynia miksującego wrzucić płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane i migdały w płatkach, wymieszać 30 s/obroty wsteczne/obr. 3.

7

Jeśli składniki nie wymieszają się dobrze należy wspomóc się kopystką a następnie rozłożyć równomiernie na przygotowanej wcześniej blaszce.

8

Włożyć do piekarnika i piec 15 min. Po tym czasie należy delikatnie wymieszać granolę i lekko zmniejszyć temperaturę do 130°C. Pieczemy około 30-40 min co jakiś czas powtarzając mieszanie.

9

Wyjąć blaszkę i pozostawić do wystudzenia. Przekładając do pojemnika można jeszcze ją bardziej pokruszyć.

Summary
Recipe Name
Granola jeżynowo-miętowa - domowe płatki śniadaniowe
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

You Might Also Like