Ingredients
- 50 g masla
- 200 g mleka
- 150 g mąki
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 2-3 łyżki pulpy dyniowej
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę cukru lub miodu do smaku
- szczypta soli do smaku
Instructions
1
Dynie kroimy na kawałki, układamy na blaszce, posypujemy solą i skraplamy oliwą. Dusimy w 200 st. około 20 min.
2
Po ostygnięciu obieramy dynię i mielimy w Thermomixie 20 sek / obr 10. Odkładamy do miseczki.
3
W naczyniu miksującym wymieszać mąkę, jajka, mleko, orzechy włoskie i proszek do pieczenia - 30 sek/obr 4.
4
Gotowe ciasto nalewać chochlą na gofrownicę i piec 4-6 minut. Gofry po upieczeniu warto odłożyć na chwilę na kratkę.