Faworki (chrust) na piwie – alternatywa dla zwykłych faworków na Tłusty Czwartek i nie tylko 🙂
Faworki (chrust) na piwie
Faworki (chrust) na piwie - alternatywa dla zwykłych faworków na Tłusty Czwartek i nie tylko 🙂
Ingredients
- 5-6 żółtek
- 300 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki piwa
- 20 g masła
Instructions
Wszystkie składniki mieszamy przez 2 min na interwale.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po wyjęciu dzielimy na 2-3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
Wałkujemy na 1-2 mm grubość.
Kroimy na paski o szerokości około 2-3 cm. Pośrodku każdego z nich robimy dziurkę przez którą przewijamy jeden z końców.
Smażymy na rozgrzanym oleju (w temperaturze około 175 st) do uzyskania złotego koloru.
Nutrition
-
65 Calories
-
4,3g Carbohydrates
-
5,1g Fat
-
0,7g Protein
Notes
Aby faworki były kruche należy: - używać zimnych składników (prosto z lodówki) - smażyć zimne ciasto - do ciasta dodać alkoholu - aby ciasto nie chłonęło tłuszczu - można również ubijać ciasto wałkiem by nabrało powietrza.