Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu
Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu
Ingredients
- 600 g truskawek
- 6 łyżeczek cukru białego lub brązowego
- 20 łyżeczka soku z cytryny
- 6 szt baldachów kwiatów czarnego bzu
Instructions
1
Do naczynia miksującego wkładamy truskawki i miksujemy obr.5. przez 5 sekund.
2
Następnie gotujemy one.2/100 st C/15 minut
3
Dodajemy sok z cytryny, cukier i kwiaty czarnego bzu bez łodyżek. Całość miksujemy obr.3. przez 10 sekund.
4
Calosc gotujemy z koszyczkiem zamiast miarki (lub kto ma TM6 z nakładka) do wyparowania wody ale około 10min/100 st C/obr.2.
5
Gotowy gorący dżem wlewamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia.