Drugie Śniadanie/ dynia/ kurki&dynia

Dyniowo-korzenne bułeczki

dyniowo-korzenne bułeczki
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 50 min Cooking Time: 20 min

Ingredients

  • Mus z dyni
  • 250 g dyni hokkaido
  • 10 g masla
  • 50 g miodu
  • Ciasto
  • 140 g mleka
  • 20 g drożdży
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 400-430 g mąki
  • 1 łyżeczka miodu

Instructions

1

Mus z dyni

2

W naczyniu miksującym rozdrobnić dynię 6 sek/obr. 6

3

Dodać masło i miód i smażyć przez 10 min/98 st/obr. 2

4

Ciasto

5

W naczyniu miksującym podgrzać mleko, drożdże i cukier 3 min/37 st./obr.2

6

Dodać jajko i przyprawy i wymieszać 3 minuty / obr. 2. Podczas mieszania stopniowo przez otwór w przykrywce wsypywać mąkę.

7

Dodać wcześniej przygotowany mus z dyni i wymieszać wszystkie składniki na interwale przez 3 minuty.

8

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

9

Piekarnik rozgrzać do 200 st.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem.

10

Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i uformować z niego 12 kulek. Kule układać obok siebie na dnie tortownicy. Tak przygotowaną tortownicę można odstawić jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia.

11

Wierzch ciasta posmarować wymieszanym jajkiem z miodek. Piec 15-20 minut.

You Might Also Like