_thermomix przepisy/ curry/ Drugie Śniadanie / Lunchboxy/ obiad/ pomysł na obiad/ zupa/ Zupy

Dyniowe curry z pieczarkami i kolendrą

Dyniowe curry z pieczarkami i kolendra

Dyniowe curry z pieczarkami i kolendrą

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 4
Prep Time: 15 min Cooking Time: 40 min

Dyniowe curry z pieczarkami i kolendrą

Ingredients

  • 400 g dyni hokkaido obranej w 3 cm kostkę
  • 150 g pieczarek
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 2-3 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 60 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 10-20 g korzenia imbiru
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść świeżej kolendry

Instructions

1

Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej dynię i pieczarki.

2

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z ryżem. Nałożyć przystawkę z warzywami i gotować wszystko na parze przez 22 min / Varoma / obr.1. Jeśli wcześniej planowaliście coś z dynią i macie jej więcej, proponuję pokroić ją na kawałki i zamiast gotować na parze, udusić w piecyku wcześniej polewając olejem i posypując solą, pieprzem i tymiankiem.

3

W czystym naczyniu miksującym wsypać w łyżeczke soli, curry, gałkę muszkatołową, kurkumę, pieprz, ostrą paprykę. Dolać oliwy i dusić przez 2 min / 120 st / obr.1

4

Dodać cebulę, czosnek i imbir i rozdrobnić 5 sek / obr. 5. Zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia i dusić 3 min / 120 st / obr.1

5

Dodać mleczko kokosowe, sos sojowy oraz warzywa (dynię i pieczarki) i wymieszać wszystko 5 min / 100 st / obr. 1 (obroty wsteczne)

You Might Also Like