_thermomix przepisy/ ciasteczka/ na słodko

Domowe pieguski orzechowo-czekoladowe

domowe pieguski orzechowo-czekoladowe

Raczej nie lubię słodkiego. Jesteśmy „nieciastowi” – żeby zjeść ciasto musi być wyjątkowo dobre a najlepiej – mało ciastowe 🙂 Ale mam słabość do dobrych bez, Ciast budyniowo-owocowych z bezą oraz do… piegusków.

Przed Wami domowe pieguski orzechowo-czekoladowe. Powstały na bazie ciasteczek czekoladowych z cookidoo ale jak zwykle u mnie cukier przez pół 🙂

Domowe pieguski orzechowo-czekoladowe

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...

Pieguski to zdecydowanie moje ulubione ciasteczka. Dzięki Thermomix możemy je robić w domu. Mało tego pieką je zazwyczaj dzieci 🙂

Ingredients

  • 2 gorzkie czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 60 -100 g orzechów laskowych
  • 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100-120 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Instructions

1

Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 4 s/obr. 6. Przełożyć do pojemnika.

3

W naczyniu miksującym wymieszać pokrojone na kawałki masło, cukier brązowy/trzcinowy, jajko i cukier waniliowy - 2 min/obr. 3.

4

Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól - wymieszać 50 s/obr. 4.

5

Dodać rozdrobnione orzechy z czekoladą i ponownie wymieszać 30 s/obr. 2.

6

Ciasto nabierać łyżeczkami uważając na noże. Formować z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia.

7

Piec każdą blachę osobno około 10-12 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru.

8

Odłożyć do ostygnięcia, podawać lub przełożyć do zamykanego pojemnika.

Notes

Zaraz po upieczeniu ciastka są mięciutkie. Dopiero po ostygnięciu nabierają chrupkości. Schodzą w oka mgnieniu dlatego robimy je z 1,5 porcji.

Summary
recipe image
Recipe Name
Domowe pieguski orzechowo-czekoladowe
Pachnie i Chrupie
Published On
Preparation Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

You Might Also Like