Raczej nie lubię słodkiego. Jesteśmy „nieciastowi” – żeby zjeść ciasto musi być wyjątkowo dobre a najlepiej – mało ciastowe 🙂 Ale mam słabość do dobrych bez, Ciast budyniowo-owocowych z bezą oraz do… piegusków.
Przed Wami domowe pieguski orzechowo-czekoladowe. Powstały na bazie ciasteczek czekoladowych z cookidoo ale jak zwykle u mnie cukier przez pół 🙂
Domowe pieguski orzechowo-czekoladowe
Pieguski to zdecydowanie moje ulubione ciasteczka. Dzięki Thermomix możemy je robić w domu. Mało tego pieką je zazwyczaj dzieci 🙂
Ingredients
- 2 gorzkie czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 60 -100 g orzechów laskowych
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100-120 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Instructions
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Do suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę i orzechy, rozdrobnić 4 s/obr. 6. Przełożyć do pojemnika.
W naczyniu miksującym wymieszać pokrojone na kawałki masło, cukier brązowy/trzcinowy, jajko i cukier waniliowy - 2 min/obr. 3.
Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól - wymieszać 50 s/obr. 4.
Dodać rozdrobnione orzechy z czekoladą i ponownie wymieszać 30 s/obr. 2.
Ciasto nabierać łyżeczkami uważając na noże. Formować z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać je w odstępach 5 cm na przygotowanych wcześniej blachach do pieczenia.
Piec każdą blachę osobno około 10-12 min (180°C), aż ciasteczka nabiorą złocistobrązowego koloru.
Odłożyć do ostygnięcia, podawać lub przełożyć do zamykanego pojemnika.
Notes
Zaraz po upieczeniu ciastka są mięciutkie. Dopiero po ostygnięciu nabierają chrupkości. Schodzą w oka mgnieniu dlatego robimy je z 1,5 porcji.





