_thermomix przepisy/ masa makowa/ Święta Bożego Narodzenia

Domowa masa makowa

masa makowa

Moja propozycja masy makowej to wersja dla osób, które nie przepadają za rodzynkami, suszonymi śliwkami czy kandyzowaną skórką pomarańczy. Nie dodaję też cukru – w zupełności starcza sam miód!

Domowa masa makowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 3,43 out of 5)
Loading...

Moja propozycja masy makowej to wersja dla osób, które nie przepadają za rodzynkami, suszonymi śliwkami czy kandyzowaną skórką pomarańczy. Nie dodaję też cukru - w zupełności starcza sam miód!

Ingredients

  • 500 g maku
  • 200 g miodu
  • 350 g mleka
  • 200 g mieszanki orzechów (włoskich, migdałów)
  • aromat migdałowy
  • sok z cytryny

Instructions

1

Orzechy zmielić w Thermomixie przez 3 sekundy / obr. 6. Przełożyć do miseczki.

2

Jeśli kupiliśmy mielony mak należy go tylko zalać wodą na pół godziny, zebrać zanieczyszcenia, po czym dobrze odcisnąć.

3

Jeśli kupiliśmy niemielony mak musimy go po namoczeniu zmielić w Thermomixie, najlepiej na dwie porcje - 30 sek / obr.10.

4

Do naczynia wsypać cały mak, dodać miód, mleko i podgrzać 15 min / 90 st / obr. 3.

5

Dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i wymieszać. W razie potrzeby dolać więcej miodu / cytryny.

You Might Also Like