Moja propozycja masy makowej to wersja dla osób, które nie przepadają za rodzynkami, suszonymi śliwkami czy kandyzowaną skórką pomarańczy. Nie dodaję też cukru – w zupełności starcza sam miód!
Domowa masa makowa
Moja propozycja masy makowej to wersja dla osób, które nie przepadają za rodzynkami, suszonymi śliwkami czy kandyzowaną skórką pomarańczy. Nie dodaję też cukru - w zupełności starcza sam miód!
Ingredients
- 500 g maku
- 200 g miodu
- 350 g mleka
- 200 g mieszanki orzechów (włoskich, migdałów)
- aromat migdałowy
- sok z cytryny
Instructions
Orzechy zmielić w Thermomixie przez 3 sekundy / obr. 6. Przełożyć do miseczki.
Jeśli kupiliśmy mielony mak należy go tylko zalać wodą na pół godziny, zebrać zanieczyszcenia, po czym dobrze odcisnąć.
Jeśli kupiliśmy niemielony mak musimy go po namoczeniu zmielić w Thermomixie, najlepiej na dwie porcje - 30 sek / obr.10.
Do naczynia wsypać cały mak, dodać miód, mleko i podgrzać 15 min / 90 st / obr. 3.
Dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i wymieszać. W razie potrzeby dolać więcej miodu / cytryny.