Domowa ciabatta
Ingredients
- 300 g wody
- 25 g świeżych drożdzy
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- oliwa z oliwek
Instructions
W naczyniu miksującym podgrzać wodę, drożdże i cukier 2 min / 37 st / obr. 2
Dodać mąkę i sól i wyrobić na interwale przez 3 minuty.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie uformować ciasto w długie prostokąty (szerokości bułki). Wierzch posypać mąką odstawić na kolejną godzinę przykryte ściereczką.
Po ty, czasie pokroić prostokąty na bułeczki i poukładać na blaszce do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni blachę spryskać wodą i zamknać w piekarniku na 15 minut. Niektórzy na blaszce wysypują kostki lodu. Ja tego jednak nie testowałam.
Zmniejszyć temperature do 180 st i piec dodatkowo przez 15-20 minut.