Bułki/ ciabatta/ pieczywo

Domowa ciabatta

domowa ciabatta

Domowa ciabatta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ingredients

  • 300 g wody
  • 25 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g soli
  • oliwa z oliwek

Instructions

1

W naczyniu miksującym podgrzać wodę, drożdże i cukier 2 min / 37 st / obr. 2

2

Dodać mąkę i sól i wyrobić na interwale przez 3 minuty.

3

Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 2-3 godziny.

4

Po tym czasie uformować ciasto w długie prostokąty (szerokości bułki). Wierzch posypać mąką odstawić na kolejną godzinę przykryte ściereczką.

5

Po ty, czasie pokroić prostokąty na bułeczki i poukładać na blaszce do pieczenia.

6

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni blachę spryskać wodą i zamknać w piekarniku na 15 minut. Niektórzy na blaszce wysypują kostki lodu. Ja tego jednak nie testowałam.

7

Zmniejszyć temperature do 180 st i piec dodatkowo przez 15-20 minut.

You Might Also Like