Mleko migdałowe i jego cena coraz bardziej zachęcają do tego, aby spoglądać na nie jako na alternatywę dla mleka krowiego. Najczęściej korzystają z niej weganie lub osoby, które nie tolerują laktozy. Nie trzeba jednak być w jednej z tych grup, aby wprowadzić napój z migdałów do swojej diety. Można od czasu do czasu zastępować zwykłe mleko tym roślinnym. Nie tylko dla nowych doznań smakowych, ale również dla zdrowia.
Czym jest mleko migdałowe?
Ten zdrowy i bogaty w składniki odżywcze napój powstaje z blanszowanych migdałów i wody. Efektem końcowym jest biały płyn o słodkawym smaku, potocznie nazywany mlekiem. W przeciwieństwie do tego krowiego, mleko z migdałów nie zawiera laktozy i cholesterolu. Jest za to bogatym źródłem witamin B2, B12, D, E oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, fosfor. W procesie produkcyjnym do mleka migdałowego dodawany jest również wapń. Dzięki temu otrzymujemy produkt z wyglądu podobny do mleka krowiego, ale bogatszy w składniki odżywcze i znacznie zdrowszy.
Jak mleko z migdałów wpływa na zdrowie?
Dzięki zawartości składników odżywczych, picie mleka migdałowego ma wiele korzyści zdrowotnych. Podnosi ono odporność, obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ krwionośny i chroni serce. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, więc może być spożywane przez diabetyków. Mleko migdałowe jest również polecane osobom odchudzającym się, zawiera ono bowiem dwa razy mniej kalorii niż to pochodzenia krowiego (ok. 70 kcal w jednej szklance).
Wapń zawarty w takim mleku jest lepiej przyswajalny, a to ma pozytywny wpływ na kondycję układu kostnego. Zmniejsza to ryzyko osteoporozy.
Witamina D zawarta w mleku z migdałów pozytywnie wpływa nie tylko na odporność. Poprawia ona również samopoczucie i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Natomiast witamina E jest przeciwutleniaczem. Jej głównym zadaniem jest zwalczanie wolnych rodników, które niszczą tkanki i przyspieszają starzenie.
Mleko migdałowe pomaga również łagodzić stres. Jest ono polecane kobietom w ciąży.
Czy każdy może pić mleko z migdałów?
Istnieją pewne przeciwwskazania do picia tego napoju, dlatego nie każdy będzie mógł włączyć ten produkt do swojej diety. Z pewnością osoby cierpiące na alergie lub ci, którzy obserwują u siebie objawy alergiczne po spożyciu migdałów, nie powinny sięgać po mleko. Nie jest ono również zalecane u chorych na kamicę nerkową. Mleko zawiera w swoim składzie szczawiany, które przyczyniają się do powstawania kamieni nerkowych. Nie jest to jednak powód do zmartwień, gdy stosujemy zrównoważoną dietę. Wówczas szczawiany są usuwane z organizmu, a nerki oczyszczane ze wszelkich toksyn. Mleko migdałowe nie może zastąpić mleka matki.
Zastosowanie w kuchni
Mleko migdałowe może być używane wszędzie tam, gdzie używamy krowiego. Świetnie sprawdzi się do płatków, owsianki, musli lub zup mlecznych. Można dodać je do kawy czy herbaty. Na jego bazie możemy przyrządzać smakowite desery, drinki, piec ciasta. Mleko migdałowe można również pić bezpośrednio ze szklanki, bez żadnych dodatków.
Mleko produkowane z migdałów to świetny zamiennik mleka krowiego. Dzięki temu powinno ono zagościć w lodówkach wegan, uczulonych na laktozę i wszystkich dbających o zdrowie. Warto regularnie spożywać ten produkt zarówno w trosce o zdrowie, jak i dla smaku.