_thermomix przepisy

Czeski knedlik

czeski knedlik na parze

Czeski knedlik, kluski na parze pampuchy – każdy ma swoje określenie ale chodzi o to samo – bułkę na parze. U nas jedliśmy w domu najczęściej na słodko. W Czechach nauczyłam się go jeść również z sosami i gulaszem.

Czeski knedlik

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...
By Pachnie i chrupie Serves: 16
Prep Time: 10 min Cooking Time: 1 godz

Czeski knedlik, pampuch czy kluski na parze. Na słodko lub słono. Sprawdź jak szybko można go zrobić z Thermomixem!

Ingredients

  • 240 g mleka
  • 560 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • masło
  • 500 g wody

Instructions

1

W naczyniu kiksującym wyrobić składniki na ciasto: mleko, drożdże, cukier, mąka, sól i jajka - interwał/3 min.

2

Odstawić do urośnięcia na 25 min

3

Z mniej więcej 1/3 ciasta można uformować knedlik i położyć go na dolnej części przystawki Varoma. Z pozostałych robię małe bułeczki i układam je na górze.

4

Gotować na parze na Varomie około 25 min.

Notes

Bułeczki można również upiec w piekarniku 15-20 min w temp 200 st

You Might Also Like