Czeski knedlik, kluski na parze pampuchy – każdy ma swoje określenie ale chodzi o to samo – bułkę na parze. U nas jedliśmy w domu najczęściej na słodko. W Czechach nauczyłam się go jeść również z sosami i gulaszem.
Czeski knedlik
Czeski knedlik, pampuch czy kluski na parze. Na słodko lub słono. Sprawdź jak szybko można go zrobić z Thermomixem!
Ingredients
- 240 g mleka
- 560 g mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- masło
- 500 g wody
Instructions
W naczyniu kiksującym wyrobić składniki na ciasto: mleko, drożdże, cukier, mąka, sól i jajka - interwał/3 min.
Odstawić do urośnięcia na 25 min
Z mniej więcej 1/3 ciasta można uformować knedlik i położyć go na dolnej części przystawki Varoma. Z pozostałych robię małe bułeczki i układam je na górze.
Gotować na parze na Varomie około 25 min.
Notes
Bułeczki można również upiec w piekarniku 15-20 min w temp 200 st