Wysokie temperatury w TM5? Karmelizowanie też jest możliwe. Dziś karmelizujemy czerwoną cebulę by otrzymać świetny chutney! Spróbujcie!
Chutney z czerwonej cebuli
Ingredients
- 25 g oliwy z oliwek
- 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
- 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 g czerwonego octu winnego
- 60 g wytrawnego, czerwonego wina
Instructions
1
Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy w naczyniu miksującym, rozdrabniamy 5 s/obr. 5.
2
Kopystką zgarniamy posiekaną cebulę na dno naczynia miksującego. Dodajemy oliwę i dusimy 3 min/120°C /obr. 1.
3
Dodajemy chili, cukier, ocet, wino, sól i pieprz, dusimy 25-30 min/120°C/obr. 1
Nutrition
-
1215 Calories
-
221 g Carbohydrates
-
25 g Fat
-
5g Fiber