Jest taki chleb żytni słonecznikowy w biedronce… 🍞🐞Postanowiliśmy go dzisiaj podrobić 😉 Zabrakło nam słonecznika – następnym razem dodamy więcej i myślę, będzie bardziej podobny do oryginału, jednak jest tak pyszny, ze podrzucam już przepis .
Chleb żytnio-pszenny ziarnisty Marinette (a'la z Biedronki)
Chleb żytnio-pszenny ziarnisty Marinette (a'la z Biedronki). Próba podrobienia chleba z Biedronki, który uwielbiamy a który zapewne jest z głębokiego mrożenia! Zrób swój własny bez wychodzenia z domu!
Ingredients
- 🐞 400 g wody
- 🐞 30 g drożdży
- 🐞 200 g mąki żytniej
- 🐞 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 🐞 100 g siemienia lnianego
- 🐞 100 g ziaren słonecznika (następnym razem dodam 120 g)
- 🐞 20 g płatków owsianych
- 🐞 kopiasta łyżeczka soli
Instructions
👉 do naczynia wlewamy 400 g wody i dodajemy 30 g drożdży - gotujemy 3 min / 37 st / obr. 0.5
👉 dodajemy mąki, sól, płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik i mieszamy na interwale / kłosku - 5 min
👉 pozostawiamy 20-30 min w naczyniu aż zwiększy objętość
👉 rozgrzewamy piekarnik do 200 st
👉 przekładamy ciasto do niedużej foremki (moje było dość sztywne - urosło ale zachowywało się jak włosy na sprayu 😉
👉 pieczemy 40 min, pozostawiamy do ostygnięcia