_thermomix przepisy/ bez pszenicy/ Chleb/ pieczywo

Chleb żytni

chleb żytni

Dość długo szukałam przepisu na chleb żytni tak aby wyszedł. Mimo, iż na pszenicę wiele osób się gniewa – a to gluten a to modyfikowane genetycznie, jest tym magicznym składnikiem, dzięki któremu chleb jest pulchny a masa chlebowa bardziej plastyczna. Żytni chleb najczęściej mi się robił mokry i pękał. Wczoraj spróbowałam z tego przepisu i wyszedł idealnie.
Jak przeczytałam chleb żytni wymaga zmieszania dwóch rodzajów mąk: 2000 i 720. Mąka grubszego przemiału wchłania dużo wody, dlatego zrobione tylko na jej bazie pieczywo staje się zbite i gliniaste. Gdy wymieszamy ją pół na pół z drobniejszą mąką, chleb po upieczeniu będzie miał idealną konsystencję.

Chleb żytni

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dość długo szukałam przepisu na chleb żytni tak aby wyszedł. Mimo, iż na pszenicę wiele osób się gniewa - a to gluten a to modyfikowane genetycznie, jest tym magicznym składnikiem, dzięki któremu chleb jest pulchny a masa chlebowa bardziej plastyczna.

Ingredients

  • 100 g ziaren słonecznika
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki żytniej typ 2000
  • 150 g płatków żytnich w pierwotnym przepisie były otręby jednak z doświadczenia lepiej mi wychodzą chleby z płatkami
  • 20 g drożdży
  • 20 g soli

Instructions

1

Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Nie jest to konieczne i chleb robię po raz pierwszy z prażonymi ziarnami ale chciałam spróbować - zazwyczaj dodawałam zwykłe.

2

Do naczynia miksującego wsypujemy 300 g mąki mąki żytniej typ 720 i 300 gr mąki żytniej typ 2000, płatki żytnie, 900 g wody, 20 g pokruszonych drożdży i sól. W pierwotnym przepisie było mniej wody ale masa w ogóle się nie łączyła i dodałam więcej.

3

Ustawiamy interwał na 5 minut. Zapewne masa będzie wymagała dodatkowego mieszania kopystką.

4

Dosypujemy ziarna słonecznika i mieszamy ponownie.

5

Masę przekładamy do dużej foremki - lub dwóch mniejszych. Powinna wypelniać foremkę do połowy. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie masa powinna wypełnić całą foremkę.

6

Rozgrzewamy piekarnik do 240 st. Po wyrośnięciu chleba, formę z masą wkładamy na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 40 minut.

7

Można również po tym czasie wyjąć chleb z foremek i włożyć do piekarnika na czas jego stygnięcia.

You Might Also Like

escort kuşadası escort kayseri escort çanakkale escort tokat escort alanya escort diyarbakır escort çorlu escort malatya izmit escort samsun escort
Cresta Facebook Messenger