Dość długo szukałam przepisu na chleb żytni tak aby wyszedł. Mimo, iż na pszenicę wiele osób się gniewa – a to gluten a to modyfikowane genetycznie, jest tym magicznym składnikiem, dzięki któremu chleb jest pulchny a masa chlebowa bardziej plastyczna. Żytni chleb najczęściej mi się robił mokry i pękał. Wczoraj spróbowałam z tego przepisu i wyszedł idealnie.
Jak przeczytałam chleb żytni wymaga zmieszania dwóch rodzajów mąk: 2000 i 720. Mąka grubszego przemiału wchłania dużo wody, dlatego zrobione tylko na jej bazie pieczywo staje się zbite i gliniaste. Gdy wymieszamy ją pół na pół z drobniejszą mąką, chleb po upieczeniu będzie miał idealną konsystencję.
Chleb żytni
Dość długo szukałam przepisu na chleb żytni tak aby wyszedł. Mimo, iż na pszenicę wiele osób się gniewa - a to gluten a to modyfikowane genetycznie, jest tym magicznym składnikiem, dzięki któremu chleb jest pulchny a masa chlebowa bardziej plastyczna.
Ingredients
- 100 g ziaren słonecznika
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki żytniej typ 2000
- 150 g płatków żytnich w pierwotnym przepisie były otręby jednak z doświadczenia lepiej mi wychodzą chleby z płatkami
- 20 g drożdży
- 20 g soli
Instructions
Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Nie jest to konieczne i chleb robię po raz pierwszy z prażonymi ziarnami ale chciałam spróbować - zazwyczaj dodawałam zwykłe.
Do naczynia miksującego wsypujemy 300 g mąki mąki żytniej typ 720 i 300 gr mąki żytniej typ 2000, płatki żytnie, 900 g wody, 20 g pokruszonych drożdży i sól. W pierwotnym przepisie było mniej wody ale masa w ogóle się nie łączyła i dodałam więcej.
Ustawiamy interwał na 5 minut. Zapewne masa będzie wymagała dodatkowego mieszania kopystką.
Dosypujemy ziarna słonecznika i mieszamy ponownie.
Masę przekładamy do dużej foremki - lub dwóch mniejszych. Powinna wypelniać foremkę do połowy. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie masa powinna wypełnić całą foremkę.
Rozgrzewamy piekarnik do 240 st. Po wyrośnięciu chleba, formę z masą wkładamy na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 40 minut.
Można również po tym czasie wyjąć chleb z foremek i włożyć do piekarnika na czas jego stygnięcia.