_thermomix przepisy/ chałwa/ na słodko

Chałwa czekoladowa

chałwa czekoladowa

Chałwa czekoladowa? Teraz możesz ją zrobić sam (a)!

Chałwa czekoladowa

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
By Pachnie i chrupie
Cooking Time: 10 min Total Time: 2 godz

Chałwa czekoladowa? Teraz możesz ją zrobić sam (a)!

Ingredients

  • 500 g sezamu
  • 150 g miodu
  • 100 g czekolady
  • 10 g ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Instructions

1

Przygotować foremkę o wymiarach około 20 x 10 cm.

2

Na pokrywie naczynia miksującego odważyć sezam. Odstawić.

3

Na rozgrzanej patelni uprażyć sezam. Należy uważać, żeby się nie przypalił gdyż nada to chałwie goryczki. Prażymy do 15 min, do czasu uzyskania karmelowego koloru.

4

Do naczynia wsypujemy połowę sezamu i mielimy przez 16 s/ obr. 9. Przełożyć.

5

Do naczynia wsypać pozostałe 250 g sezamu i zmielić 16 s / obr 9. Dodać wcześniejszy sezam, miód, czekoladę, cukier wanilinowy oraz ekstrakt. Wymieszać kopystką 30 s / obr. 5.

6

Chałwę przełożyć do przygotowanej wcześniej foremki, odcisnąć i odłożyć do lodówki na 3 godziny.

You Might Also Like